Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Mijn kind wil een bijbaan - over financiële opvoeding en populaire bijbanen

Je tiener wil graag leuke activiteiten ondernemen, winkelen met vrienden, uitgaan of zelf kleding kopen. Een bijbaan is de perfecte manier voor jouw kind om geld te verdienen en verantwoordelijkheden te leren. Maar wat komt er allemaal kijken bij een bijbaantje? Wij vertellen je alles wat je als ouder wilt weten over de bijbaan van jouw kind.

De financiële opvoeding

Goed om kunnen gaan met geld is geen vanzelfsprekendheid. Dit wil je kinderen goed aanleren en deze financiële opvoeding begint al op jonge leeftijd. Zakgeld, een spaarrekening en bijbaantjes dragen bij aan het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel, financieel inzicht en financiële zelfstandigheid.

Met een bijbaantje leert jouw kind de waarde van geld kennen, maar hij of zij doet vanaf dat moment ook de nodige ervaring op met belangrijke zaken als belastingen, jaaropgaven en contracten. Dit is waardevolle kennis die ook op latere leeftijd belangrijk is. En wat dacht je van sparen? Een goede financiële opvoeding versterkt je kind in de toekomst.

De voordelen en nadelen van een bijbaantje

Er zijn voor- en tegenstanders van bijbaantjes voor kinderen. Sommige ouders vinden het een belangrijk onderdeel van de opvoeding, terwijl andere ouders liever hebben dat hun kind zich richt op zijn of haar schoolwerk. Wij zetten de voordelen én de nadelen van een bijbaan voor tieners op een rij.

De voordelen van een bijbaan

  • Een eigen inkomen
  • Ervaring opdoen met de financiële administratie
  • Nieuwe contacten leggen
  • Ervaring opdoen in de praktijk (nieuwe vaardigheden op de werkvloer)
  • Opbouwen van een cv
  • Verantwoordelijkheden leren nemen

De nadelen van een bijbaan

  • Minder vrije tijd
  • Veel nieuwe verantwoordelijkheden
  • Een laag uurloon
  • Minder tijd voor school of sociale contacten

Vanaf welke leeftijd een bijbaan

Veel kinderen beginnen vanaf een jaar of 13 interesse te krijgen in het verdienen van extra geld. Ze willen graag sparen voor iets moois of leuke dingen ondernemen met hun vrienden. Op deze leeftijd zijn er echter nog maar weinig mogelijkheden. Kinderen mogen vakkenvullen, oppassen of folders bezorgen en daar blijft het doorgaans bij. Officieel mogen kinderen pas vanaf 15 jaar oud werken.

Werken vanaf 15 jaar

Als jouw kind 15 jaar of ouder is, mag hij of zij starten met een echt bijbaantje. Dit kan bijvoorbeeld werk als vakkenvuller of bezorger zijn. Lang niet alle banen zijn toegestaan op deze leeftijd. Zo mag een 15-jarige nog geen alcohol verkopen, niet werken in een lawaaiige omgeving, niet 's nachts werken en niet werkzaam zijn als maaltijdbezorger. Doorgaans geldt dat kinderen tot 16 jaar alleen lichte werkzaamheden mogen verrichten.

Werken vanaf 16 jaar

Vanaf 16 jaar mag een kind al het werk doen dat als 15-jarige ook mocht, maar nu zijn werkzaamheden achter de kassa of als fietskoerier ook toegestaan. Een 16-jarige mag echter nog steeds niet werken met gevaarlijke stoffen, in een lawaaiige omgeving of met alcohol.

Werken vanaf 18 jaar

Kinderen vanaf 18 jaar mogen hetzelfde werk verrichten als volwassenen. Er zijn dus geen restricties meer qua zwaarte van werk of materialen waarmee gewerkt wordt. Bovendien mag een kind vanaf 18 jaar net zoveel uren werken als een volwassene.

Hoeveel uren werken?

Typerend voor een bijbaan is dat het vaak buiten schooltijden om is en flexibel genoeg is voor scholieren en studenten. In 2020 werkten scholieren en studenten gemiddeld 14 uur per week. Studenten werken doorgaans meer uren per week dan scholieren. Dat is ook logisch gezien de urenbeperkingen voor scholieren. Een 15-jarige mag bijvoorbeeld maar 2 uur per schooldag werken en 8 uur per dag in de vakantie of in het weekend. Een 17-jarige mag gemiddeld 40 uur per week werken, maar schooluren tellen hierbij ook als arbeidstijd.

Populaire bijbaantjes

Kinderen die graag een bijbaan willen, hebben keuze uit diverse functies bij verschillende bedrijven. Hoeveel werk en wat voor werk er beschikbaar is, hangt uiteraard af van waar jullie wonen en wat het arbeidsaanbod is. Wij zetten enkele populaire bijbaantjes op een rij:

  • vakkenvuller
  • verkoopmedewerker
  • lader
  • losser
  • kassamedewerker
  • oppas
  • horecamedewerker
  • administratief medewerker
  • orderpicker
  • bezorger
  • fietskoerier

De bijbaan van je kind ondersteunen

Vanaf het moment dat jouw kind een bijbaantje heeft, is hij of zij zelf verantwoordelijk voor de prestaties op de werkvloer. Je kind zal op tijd naar zijn of haar werk moeten gaan, goed werk moeten verrichten en zich aan de afspraken moeten houden. Het is een belangrijke stap richting zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Je kunt als ouder echter wel je kind helpen bij de bijbaan.

Help bijvoorbeeld bij het zoeken naar een geschikte bijbaan. Met jouw ervaring kunnen jullie een baan vinden bij een betrouwbare werkgever tegen een redelijk uurloon en met goede arbeidsvoorwaarden. Omdat jouw kind hier nog geen ervaring mee heeft, is jouw input ontzettend waardevol.

Als ouder kun je ook zicht houden op de balans tussen school en werk. Een bijbaan kan waardevol zijn om extra geld te verdienen en ervaring op te doen, maar het zou geen negatieve impact moeten hebben op de schoolprestaties of het sociale leven van jouw kind. Bovendien kun je als moeder of vader peilen of je kind wel een eerlijke beloning en behandeling krijgt. Zo voorkom je uitbuiting van jouw kind en een negatieve werkervaring.

Een bijbaan naast school is best zwaar. Je kind kan moe en overprikkeld thuiskomen. Als ouder kun je jouw kind opvangen na het werk en luisteren naar zijn of haar verhalen. Zo kan jouw kind stoom afblazen en advies inwinnen bij jou. Met een luisterend oor en gepast advies maak je van de bijbaan van jouw kind een waardevolle ervaring.

Lees ook: