Merkkleding voor kinderen, is dat een goed idee?

Naarmate je kind ouder wordt, gaat kleding een steeds grotere rol spelen. Je kind ontwikkelt een eigen identiteit en past hier zijn of haar kleding op aan. Je zal merken dat het voor je kind ook belangrijker wordt om ‘erbij te horen’ en geen buitenbeentje te zijn. Als de rest van de groep merkkleding draagt omdat het stoer is, wil jouw kind het ook. Dat dit voor jou geen reden is om de hele garderobekast te vullen met merkkleding, is logisch. Maar er zijn nog meer voordelen als je kiest voor duurzamere kleding.

Goedkoop is vaak duurkoop

Merkkleding is over het algemeen duurder in aanschaf dan kleding ‘zonder merk’. Maar je kind doet er langer mee dan met goedkoper geproduceerde, merkloze kleding. Dit komt door de hogere kwaliteit van merkkleding. Er worden in de meeste gevallen namelijk duurzame en stevige stoffen voor gebruikt. Merkkleding krimpt niet zomaar na een wasbeurt en de kleuren blijven langer mooi.

Bij goedkopere stoffen kan de kleur doffer worden en wordt de stof sneller vaal of gaat pluizen. Dit zie je soms al na een enkele wasbeurt. Zonde van de aankoop. Goedkope kleding gaat vaak minder lang mee dan merkkleding en moet je sneller vervangen. Daar gaat op de langere termijn ook veel geld in zitten, vooral als je kind ouder wordt en steeds langer één kledingmaat draagt.

Duurzame keuze

Merkkleding is over het algemeen duurzamer dan merkloze kleding omdat het langer meegaat. Sommige merken hechten daarnaast ook waarde aan de voetafdruk die de kledingproductie achterlaat. Zo zorg je ervoor dat jouw keuze bijdraagt aan een betere wereld. Merkkleding blijft meestal ook langer mooi. Vaak blijft de kleding zelfs zo mooi dat je het door kunt geven aan een broertje, zusje, nichtje of neefje als je eigen kind het niet meer draagt. Bovendien behoudt merkkleding, bijvoorbeeld van Tommy Hilfiger, zijn waarde. Je kunt het dus tegen en mooie prijs weer (online) verkopen als je kind erop uitgekeken is of eruit gegroeid.

Merkkleding hoeft niet duur te zijn

Dit is misschien wel het belangrijkste argument om je te oriënteren op een duurzame keuze wat betreft kleding. Kleding is meerdere keren per jaar in de uitverkoop, ook merkkleding. Door te wachten op kortingen ben je meteen een stuk voordeliger uit. Dit kun je heel slim doen door tijdens de grote uitverkoop momenten groots in te slaan. Soms vind je wel kortingen van 70% omdat webshops van de oude collectie af willen. Daarnaast is merkkleding ook tweedehands verkrijgbaar. Door de goede kwaliteit ziet tweedehands kleding er vaak nog uitstekend uit. Als je basis items - zoals een spijkerbroek - tweedehands koopt, zal het zelfs nauwelijks te zien zijn dat je kind tweedehands merkkleding draagt. Goed voor je portemonnee én de wereld. Kijk bijvoorbeeld op Marktplaats of de super handige app Vinted. Het aanbod groeit dagelijks.

Dit artikel is tot stand gekomen met Winkelstraat.

Lees ook: