Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 juli 2022 door Tischa Neve

5 tips van Tischa over relaxte vakantievoorbereidingen met kinderen

Het vooruitzicht van 6 weken zomervakantie is voor de meeste kinderen niet goed te bevatten. Kinderen houden van duidelijkheid en houvast. Wanneer gaan we nou op vakantie, hoe lang blijven we daar en wanneer ga ik uit logeren en naar de opvang? Niet elk kind vraagt erom, maar elk kind vindt het fijn om overzicht te hebben en te weten waar het aan toe is. Je helpt je kinderen dus enorm door inzichtelijk te maken hoe de zomer eruitziet. Dat geeft namelijk rust en structuur. En dat is niet alleen heel fijn voor de kinderen… Opvoedkundige Tischa Neve deelt 5 tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Niet alleen kinderen houden van duidelijkheid en houvast, ook voor onszelf is het fijn. Een goede planning voor de vakantie maakt dat je een stuk relaxter bent voor je vertrek. Bovendien werkt het door als je eenmaal weg bent. Belangrijk, want als jij een stukje relaxter en rustiger bent heeft dat onmiddellijk een positieve weerslag op de kinderen (en weer andersom). Die voelen namelijk haarfijn aan als jij gestrest en onrustig bent.

De kinderen voorbereiden en door de pre-vakantie-periode heen helpen

Voor kinderen kan de aanloop naar de vakantie en/of het op vakantie gaan best een hele impact hebben. Hoe gevoeliger je kind, hoe meer last hij/zij ervan kan hebben. Het schooljaar loopt ten einde, de vermoeidheid slaat toe, warme en vermoeiende lange dagen worden afgeteld, jouw eventuele spanning en drukte loopt op… Het kan allemaal van invloed zijn op je kinderen en hun gedrag en emoties. Je dit beseffen, er rekening mee houden en je kinderen goed voorbereiden op de vakantie kan voor veel rust zorgen. En die rust gun je je kinderen van harte toe, maar ook jezelf!

Een aantal (opvoed)tips voor relaxte vakantievoorbereidingen:

Deze vakantievoorbereidingen zorgen voor een ontspannen vakantie met het gezin! Ontdek de 5 tips van Tischa.

1. Neem je kinderen mee in de vakantieplannen

Niet weten wat je te wachten staat, is voor veel kinderen lastig. Zorg dat ze weten hoe de vakantie gaat verlopen, laat ze als ze oud genoeg zijn zien waar jullie heen gaan, vertel hoe de plek eruitziet, hoe lang het rijden is en hoe jullie dat gaan doen, wat je op de vakantieplek kunt doen of wat jullie tijdens de vakantie thuis gaan doen. Maak samen inpaklijstjes en pak samen in. Kinderen betrekken geeft ze wat regie en houvast en dat vinden ze meestal heel fijn!

2. Bouw de nodige rust in voor en tijdens de vakantie

Met een kind wat total loss is, wordt reizen en op vakantie zijn op voorhand al een drama. En toch jagen we vaak onze kinderen over de top in alle hectiek als het eenmaal vakantie is. Door te zorgen voor rust, op tijd naar bed gaan en regelmaat in de periode voor je op vakantie gaat (en ook als je thuisblijft) help je je kind en jezelf om de vakantie lekkerder door te komen. Zeker als je kind er gevoelig voor is!

3. Accepteer onrust

Het hoort erbij, de nodige onrust als het net vakantie is en wanneer je weggaat. Bij jou, en zeker ook bij kinderen die nog meer grip willen hebben op alles wat er gaande is dan jij. Als je je vooraf en tijdens het moment zelf realiseert dat dat zo is, kan dat al een hele andere mindset geven!

4. Toon begrip

Het helpt kinderen vaak als we begrip tonen voor hun gevoel, de onrust en het soms even van slag zijn. Ze zijn moe zo tegen de vakantie aan, snappen niet alles, voelen onrust aan en vinden het vaak een beetje spannend met alles wat anders is en wat ze te wachten staat. Als je hier binnen jezelf en met woorden begrip voor hebt en toont, wordt de emotie al snel wat minder. Ze voelen zich begrepen en het is fijn als jij woorden geeft aan wat zij zelf niet helemaal kunnen plaatsen (‘Het is ook allemaal best spannend hè dat we bijna weg gaan en je niet goed weet waarheen. Je bent er een beetje druk en onrustig van, dat snap ik wel.’)

5. Hou je eigen stressniveau op peil

Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kinderen zijn. Echt, dat scheelt een slok op een borrel. Dus zorg voor je eigen rust en ontspanning en adem 5x diep in en uit als je merkt dat jij dat even nodig hebt of als je op het punt staat uit te vallen tegen je kind.

We kijken allemaal erg uit naar de vakantie, maar het is natuurlijk wel een lange periode om als kind 6 weken vrij te zijn. Nadenken over het indelen van deze vakantietijd en je kinderen op de hoogte brengen van de vakantieplannen, geeft duidelijkheid. Als ouder wil je graag weten waar je aan toe bent, maar als kind wil je dat ook. Door de kinderen te betrekken, zorg je voor een relaxtere vakantie voor iedereen.