Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

De leukste activiteiten voor pubers in de herfstvakantie

De herfstvakantie staat voor de deur, en het is het perfecte moment om quality time door te brengen met je tiener. Terwijl de temperaturen dalen en de bladeren van kleur veranderen, zijn er leuke herfstactiviteiten om samen van te genieten. Of je nu op zoek bent naar avonturen in de natuur, creatieve DIY-projecten wilt ondernemen of gewoon wilt ontspannen met een goede film. Wij hebben suggesties samengesteld om de herfstvakantie onvergetelijk te maken voor jou én je tiener. 

1. Herfstwandeling: ontdek de kleuren van de herfst

We horen je al denken 'Ik krijg mijn puber toch niet van de bank af...'. Daar hebben we natuurlijk ook aan gedacht, want het is inderdaad soms een uitdaging om tieners in beweging te krijgen. Minstens zo belangrijk is de vraag hoe je hen nieuwsgierig maakt. Pubers staan echt wel open voor avonturen en zie de wandeling dan ook als een kans om nieuwe avonturen te beleven. Maak van de wandeling een schattenjacht door geocaching uit te proberen. Geocaching is een activiteit waarbij je verborgen containers (geocaches) zoekt met behulp van GPS-coördinaten. Of neem een vogelgids, plantengids of een app voor het identificeren van dieren en planten mee. Probeer samen verschillende dieren en planten te herkennen tijdens de wandeling. En wat dacht je van een wandelroute langs bijzondere plekken zoals een kasteel, een uitzichtpunt of een gezellig restaurant om te lunchen. 

2. Pompoen snijden met je puber

Een van de meest geliefde herfsttradities is pompoenen snijden voor Halloween. Ga samen met je tiener naar een lokale pompoenboerderij, kies de perfecte pompoen uit, en maak angstaanjagende of grappige jack-o'-lanterns.

3. Filmavond: thuisbioscoop

Een filmavond is altijd een succes, vooral als het buiten kouder wordt. Nodig wat vrienden van je puber uit of maak er een gezellige tijd van met je gezin. Kies herfstige films of jullie favoriete klassiekers en zorg voor popcorn, snacks en warme chocolademelk. Creëer je eigen thuisbioscoopervaring. 

4. Heerlijke herfstrecepten

Samen bakken is een geweldige manier om quality time door te brengen. Maak samen herfsttraktaties zoals appeltaart, pompoenbrood, of zelfgemaakte koekjes met herfstvormpjes. Of geef ze de vrijheid om hun eigen herfstmaaltijd te bedenken en bereiden. En extra leuk als je de ingrediënten zelf kunt plukken! De oogsttijd is in volle gang, pluk bijvoorbeeld appels in een boomgaard en maak je eigen appelmoes. 

5. DIY-projecten: creatief aan de slag

Daag elkaar uit met creatieve opdrachten en probeer eens leuke DIY-projecten op te pakken. Maak samen decoratieve spulletjes voor in huis, zoals kussenhoezen of kaarsenhouders. Als jullie van kunst houden, probeer dan pottenbakken of schilderen. Als je handig bent met naald en draad, kun je samen een kledingstuk maken of aanpassen. Ook handig: het repareren van items die daardoor langer meekunnen. En waarom niet een kamer in huis een nieuwe look geven door een muur een andere kleur te geven? Deze DIY-projecten zijn niet alleen leuk, maar versterken ook de band tussen jou en je tiener. Een geweldige manier om samen te genieten van de herfstvakantie. 

6. Outdoor avonturen met het gezin

Voor de avontuurlijke gezinnen is de herfst het perfecte seizoen voor outdoor activiteiten. Wat dacht je van een dagje ziplinen tussen de bomen met de herfstkleuren als achtergrond? Of misschien een bezoek aan een avonturenpark met klimwanden en touwparcours? Het is een leuke manier om wat fysieke activiteit in de vakantieagenda te krijgen. 

7. Met je puber op stedentrip

Laat je puber een actieve rol spelen bij het plannen van jullie dagje uit of stedentrip. Geef hen de opdracht om te onderzoeken welke bezienswaardigheden, musea of activiteiten ze echt willen bezoeken. Laat ze ook op zoek gaan naar een interessante plek om te eten, misschien een lokaal restaurant of een gezellig café. Hoe? Door zelf voor te doen hoe je bezienswaardigheden kiest en wat je zelf graag zou willen zien. En dan geef je het stokje door. Door hen deze verantwoordelijkheid te geven, geef je hen de kans om hun interesses te verkennen en persoonlijke keuzes te maken. Dit kan niet alleen het uitje leuker maken, maar ook hun zelfvertrouwen versterken. En wie weet, misschien ontdek jij zelf ook nieuwe en leuke plekken waar je anders niet aan had gedacht!

Handig om rekening mee te houden...

Pubers hebben soms behoefte aan wat extra tijd voor henzelf om te ontspannen, lezen of hun eigen interesses na te streven. Afspreken met vrienden, uitslapen (!), er zelf op uit of sporten... Respecteer deze behoefte en moedig hen aan om ook tijd voor zichzelf te nemen. Onthoud dat elke puber anders is, dus stem je plannen af op hun interesses en behoeften.

Lees ook: