Dit is de nieuwste chatbot op Snapchat en het gaat echt te ver

Als ouder is het niet altijd even gemakkelijk om te begrijpen wat er zich allemaal afspeelt op de sociale media platforms die je kind gebruikt. Deze platforms zijn continu in beweging en de ontwikkelingen gaan razendsnel. En dat is niet altijd positief. Snapchat heeft recent een chatbot geïntroduceerd in de app, genaamd My AI. Deze chatbot doet zich voor als een menselijke gesprekspartner. Jongeren kunnen denken dat ze echt met iemand aan het praten zijn, terwijl het eigenlijk een machine is.

Dit kan gevaarlijk zijn, vooral als kinderen geloven wat de chatbot vertelt. En wat de bot allemaal vertelt is niet goed te voorspellen en dat maakt het een groot risico. Na de lancering van de nieuwe chatbot, bleek de tool veel te ver te gaan, hij stelde zelfs voor om af te spreken en liet zich uit over politieke voorkeuren. 

Snapchat past chatbot aan

Snapchat heeft na flinke kritiek de chatbot aangepast. Nu zegt de bot niet meer dat het een echt persoon is, maar gedraagt zich nog wel flirterig. Zo geeft hij bijvoorbeeld complimenten en vraagt hij wat je aan het doen bent én met wie. Voor tieners kan dit nog altijd verwarrende situaties opleveren, ze kunnen vaak geen onderscheid meer kunnen maken tussen computers en echte mensen. Daarnaast blijft het een machine die volledig autonoom in gesprek gaat met kinderen.

Ga in gesprek over de risico's en ontwikkelingen van AI

Het is een goed idee om hierover in gesprek te gaan met je kind, wat weet hij al over deze nieuwe ontwikkelingen van deze chatbot? Bespreek de impact van Artificial Intelligence (AI) op sociale media, en geef tips hoe je kind hier veilig mee om kan gaan. Het is belangrijk om uit te leggen wat AI precies is, zodat je kinderen beter kunnen begrijpen wat het is.

Lees ook: