Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Verliefdheid en eerste verkering: zo help je jouw puber hierbij

Er komt een moment in het leven van jouw puber hij of zij de eerste verliefdheid zal meemaken. Misschien weet je nog van jouw jeugd hoe spannend en heftig die allereerste liefde was. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Je wilt dat jouw kind gelukkig is en openstaat voor nieuwe ervaringen, maar het liefst bescherm je jouw kind ook tegen hartzeer en verdriet. In dit artikel gaan we in op verliefdheid en relaties van pubers. Hoe kun jij als ouder jouw puber ondersteunen en tegelijkertijd loslaten in deze spannende tijd?

De eerste verliefdheid van jouw puber

Veel mensen zetten verliefdheid en verkering in de puberteit weg als kalverliefde. Tieners zouden niet weten wat ‘echte’ liefde is en te jong zijn voor dit soort ervaringen. Niets is echter minder waar. Gevoelens van verliefdheid kunnen al voor de puberteit worden ervaren door kinderen. En deze gevoelens worden net zo hevig ervaren door kinderen als door volwassenen op latere leeftijd.

In de puberteit nemen deze gevoelens alleen maar toe onder invloed van de hormonen. Hierdoor worden gevoelens van verliefdheid sneller ervaren en bovendien een stuk intenser. Omdat dit plaatsvindt in een periode waarin pubers volop in ontwikkeling zijn, krijgt verliefdheid een heel andere lading. Verliefdheid en verkering is niet langer platonisch, maar maakt ook allerlei gevoelens en verwachtingen van intimiteit los. En dat is best spannend voor tieners. Het is niet ongewoon dat jouw tiener ineens heel emotioneel is, slecht kan slapen, weinig eet en heel geheimzinnig doet. Maar ook voor ouders is deze eerste verliefdheid spannend.

Als ouder probeer je jouw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de puberteit en alles wat daarbij komt kijken. Door jouw zoon of dochter te vertellen over de lichamelijke en geestelijke veranderingen in deze periode en goede seksuele voorlichting te geven, weet hij of zij wat er aan komt. Hoe kun je jouw kind voorbereiden op de eerste verliefdheid en eventueel zelfs verkering?

Ondersteunen van pubers bij liefdeservaringen als ouder: tips en advies

De eerste verliefdheid, verkering en liefdesverdriet: het hoort er allemaal bij. Als ouder wil je jouw kind uiteraard zo goed mogelijk hierin ondersteunen. Maar hoe kun je dit doen zonder als bemoeizuchtig te worden gezien en zonder dat jouw puber zich geneert?

Bereid je voor

Het is belangrijk om jouw zoon of dochter goed voor te bereiden op de puberteit en alle uitdagingen die eraan komen, maar het kan ook zeker nuttig zijn om zelf de nodige voorbereidingen te treffen. Zo weet je wat je kunt verwachten. De meeste pubers van 12 of 13 jaar zijn al wel eens verliefd geweest en de meeste tieners hebben voor hun 17e jaar al wel eens een korte relatie gehad. Verdiep je als ouder in deze fase, zodat je weet wat er speelt bij jouw puber en je niet wordt overvallen door vragen en verhalen van jouw tiener.

De kunst van communicatie met pubers

Sommige ouders vinden het een uitdaging om te communiceren met hun puber. En het is zeker waar dat pubers soms teruggetrokken, kortaf en humeurig zijn. Maar ondanks dat is het belangrijk om altijd te blijven praten. Zo weet je precies wat er speelt in het leven van jouw puber en weet jouw kind dat hij of zij altijd bij jou terecht kan, mocht er iets zijn. De steun van een ouder is onmisbaar in de puberteit, ook al doet jouw zoon of dochter het soms overkomen alsof dit niet zo is.

Vertrouw jouw puber

Als je jouw zoon of dochter goed hebt voorgelicht en als jullie goed kunnen praten over belangrijke zaken, is het belangrijk om jouw puber vertrouwen te geven. De eerste verliefdheid en verkering is misschien spannend en je wilt jouw kind beschermen, maar met alle kennis en jullie steun mag je erop vertrouwen dat het goed komt. Respecteer dan ook de privacy en stel geen vragen of maak geen opmerkingen die in verkeerde aard zullen vallen. Pubers zijn tenslotte snel gegeneerd.

Sta klaar

De eerste verliefdheid gaat meer dan eens gepaard met het eerste liefdesverdriet. Het breekt je hart om jouw kind zo verdrietig te zien, maar het hoort er allemaal bij. Sta klaar voor jouw zoon of dochter en bied troost en advies waar dit kan. Die eerste keren maken behoorlijk wat indruk en hoe jullie hiermee omgaan is enorm bepalend voor het (zelf)vertrouwen en het herstel na zo’n breuk of bij liefdesverdriet. En weet als ouder dat het altijd weer goed komt, ook al denkt jouw puber daar misschien anders over op dat moment.

Het is belangrijk om je puber goed voor te bereiden op de puberteit en alles wat daarbij komt kijken, inclusief de eerste verliefdheid. Communicatie, vertrouwen en ondersteuning zijn de sleutels tot het helpen van je kind bij het navigeren door deze spannende tijd in hun leven. Door open en eerlijk te zijn en een veilige omgeving te bieden waarin je puber zich vrij voelt om te praten en te delen, kun je ervoor zorgen dat ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen voor steun en advies. Als ouder speel je een belangrijke rol bij het helpen van je kind op weg naar een gezonde en gelukkige relatie.

Lees ook: