Gratis kerstspel als download - voor én door pubers

De kerstperiode is voor veel gezinnen een moment van samenzijn. Er zijn momenten waarop er met elkaar wordt gegeten en gedronken, er worden spelletjes gedaan… Naast tijd samen doorbrengen is échte aandacht voor elkaar het mooiste cadeau dat je jezelf en je kind(eren) kunt geven. Samen met Intermijn hebben we een inspirerend en gratis goed-gesprek-spel ontwikkeld waardoor je met je tiener kunt terug- en vooruitblikken op het jaar. Geniet met elkaar tijdens deze kerstperiode van goede gesprekken met je puber. De telefoons gaan aan de kant en het is tijd voor échte (offline) verbinding. 

Aandacht voor jongeren: juist nu

Het afgelopen jaar lieten meerdere onderzoeken zorgelijke cijfers zien over de mentale gezondheid van jongeren. Het gaat met veel jongeren niet goed. Steeds meer jongeren ervaren druk om te presteren, depressieve gevoelens en faalangst. Kortom: het welbevinden van jongeren staat onder druk. Praten is belangrijk. Ook als je (nog) geen klachten ervaart. Door te delen hoe het écht met je gaat voel je je beter en wordt de kans op psychische problemen in de toekomst verkleind.

Verbinden met je kind

De ondersteuning van jongeren begint bij ons: volwassenen. Wij kunnen het goede voorbeeld geven. Wij kunnen delen, we kunnen vertellen hoe wij dingen ervaren. We kunnen in gesprek gaan met jongeren om elkaar beter te leren begrijpen en elkaar verder te helpen. Zoals Koningin Maxima zich onlangs tot alle volwassenen van Nederland richtte in haar brief over de mentale gezondheid van jongeren: ‘U kunt een goed voorbeeld zijn door eerlijk te praten over uw eigen gevoelens. Help onze jongeren goed op weg. Vorm samen een steunnetwerk en help jongeren te leren omgaan met tegenslag, verdriet en stress.

Maar hoe doe je dat? In gesprek gaan met je kind of andere jongeren in je omgeving maakt een wereld van verschil. Je verrijkt hun wereld en daarmee die van ons allemaal. Elke jongere verdient het om gezien en gehoord te worden.

Cadeau: download gratis het goed-gesprek-spel

En laten we daar nu iets op bedacht hebben! Wij ontwikkelden samen met Intermijn het goed-gesprek-spel voor ouders met jongeren. Intermijn ondersteunt jongeren op hun pad bij het maken van een succesvolle studiekeuze. Om keuzes te kunnen maken, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Wat zijn je kwaliteiten? Waar ben je minder goed in? Wat zijn je interesses? Pas dan ben je in staat om bewuste keuzes te maken die richting geven aan je toekomst. Deze zelfkennis doe je op door te ervaren wat (niet) goed voelt voor jou. En door te reflecteren waar je staat en welke richting bij je past, kom je verder. Daar sluit de kersteditie van het gratis goed-gesprek spel perfect op aan. Geniet weer met elkaar dankzij de kaartjes met daarop leuke, verrassende, prikkelende vragen voor waardevolle gesprekken tijdens het kerstdiner of een ander moment van samenzijn deze feestdagen. De vragen nodigen uit tot delen, reflectie, terugblikken en vooruitkijken.

En raad eens? Samen met Intermijn besloten we deze kaartenset gratis aan te bieden om op deze manier bij te dragen aan de verbinding met jongeren tijdens deze kerstperiode.

"Een cadeautje voor alle ouders van Nederland. Want wij gunnen iedereen extra aandacht, verbinding én een goed gesprek in deze tijd van het jaar."

Loth van Veen, oprichter Intermijn & Yolanda Roosenstein, hoofdredacteur Ouders.nl

Hoe werkt het?

Download het goed-gesprek-spel via het onderstaande formulier. Print de PDF, knip de kaartjes los en stop deze in een doosje of bakje. Tijdens het kerstdiner of op een ander moment van samenzijn vraag je je tafelgenoten om beurten een kaartje te pakken en te reageren.

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Je ontvangt de download in een e-mail die naar je e-mailadres wordt gestuurd.


Dit spel gaat mijn kind dus echt nooit doen

Een aantal tips waardoor je tot mooie antwoorden kunt komen met elkaar. Én je jezelf ook beter leert kennen!

1. Geef het goede voorbeeld! Pak zelf het eerste kaartje en ga in gesprek met je (volwassen) tafelgenoten. Het spel is ontwikkeld door en voor jongeren, maar net zo geschikt voor volwassenen.

2. Zorg voor een ongedwongen sfeer. Verplicht niemand om mee te doen. Misschien haakt je kind aan, misschien niet. Wellicht is deelname van je kind aan het gesprek nu nog iets te ambitieus, maar ook als toehoorder kan het spel waardevol zijn voor je kind. Je kind leert ook door te luisteren naar de ervaringen van anderen.

3.Een kerstdiner zonder OMA. Huh? Ja: niets is voor jongeren zo frustrerend als Oordelen, Meningen en Adviezen (OMA dus). Probeer aandachtig te luisteren en zorg voor een open houding, ook als je dingen hoort waar je misschien zelf anders over denkt.

Ontwikkeld door en voor jongeren

Het goed-gesprek-spel is een laagdrempelige manier om gesprekken tussen gezinsleden op gang te
brengen. Het spel bestaat uit ruim 30 kaartjes met daarop prikkelende vragen die een goed gesprek op
gang kunnen brengen. Aan de eettafel, op de bank of onderweg. Het welzijn en het ondersteunen van jongeren heeft onze prioriteit, zij zijn onze toekomst. Maak vandaag nog het verschil en geniet (weer) van verbinding met elkaar.

Intermijn en Ouders.nl wensen jullie fijne feestdagen en al het geluk, goede (mentale) gezondheid en warmte voor in het nieuwe jaar. 

Lees ook: