Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Hoe praat je met je kind over condooms?

Praten over condooms en seksualiteit met je kind kan moeilijk zijn. Veel ouders vinden dit spannend. Het is normaal dat je dit lastig vindt maar het is toch belangrijk erover in gesprek te gaan. Het helpt je kind om veilige keuzes te maken in de toekomst. Maar ook om het te normaliseren dat jullie er met elkaar over kunnen praten. Seksualiteit is een normaal onderdeel van het leven en jongeren hebben de juiste informatie nodig. Jij kan daarin een belangrijke bron van deze informatie zijn.

Veilig vrijen

Door open te praten over condooms, leer je je kind over veilig vrijen en het belang daarvan. Dit gesprek gaat natuurlijk niet alleen over condooms en andere voorbehoedsmiddelen. Het gaat juist ook over respect, grenzen en vertrouwen. Door regelmatig over seksualiteit te praten, laat je zien dat je kind bij jou terecht kan met vragen. Dit versterkt jullie band en vergroot de kans dat hij naar je toe zal komen als het nodig is.

Wanneer begin je hiermee?

De belangrijkste tip: wacht niet tot je kind al seksueel actief is. Jonge kinderen kunnen al simpele informatie begrijpen en veel meer dan ouders vaak denken. Pas de informatie aan op de leeftijd. Het is goed om kleine gesprekken te hebben en te zoeken naar situaties om op aan te haken. Zo wordt het onderwerp minder groot en spannend. Elk moment kan een kans zijn om te praten. Bijvoorbeeld als er iets op tv komt over liefde of relaties. Zo maak je het onderwerp normaal en open voor gesprek.

Wat moet je kind weten over condooms?

Net als bij alle andere thema’s binnen seksualiteit, kan je over condooms duidelijk zijn. Condooms zijn dunne hoesjes die je over de penis rolt. Ze zijn er ook voor vrouwen. Die gaan dan in de vagina of anus. Condooms zijn van rubber gemaakt. Dit heet latex. Sommige mensen zijn hier allergisch voor, daarom zijn er ook condooms zonder latex. Condooms koop je bij de drogist of supermarkt, maar je kan ze ook gratis krijgen op sommige plekken of via de zorgverzekering.

Het is belangrijk dat je duidelijk uitlegt waarom het slim is om een condoom te gebruiken. Zo leg je dit uit. Condooms beschermen tegen zwangerschap en soa's. Soa's zijn ziektes die je kan krijgen als je vrijt. Voorbeelden zijn chlamydia of hiv en daar kun je lang last van hebben of zelfs onvruchtbaar door worden. Niemand wil ziek worden of ongepland zwanger op jonge leeftijd. Daarom is het goed om condooms te gebruiken. Dit moet elke keer als je vrijt. Ook als je andere anticonceptie gebruikt, zoals de pil. Zo ben je het veiligst tijdens de seks.

Hoe begin je het gesprek met je kind?

Het beginnen van een gesprek over condooms en seksualiteit kan lastig zijn. Begin met een open vraag. Vraag bijvoorbeeld wat je kind al weet over seks. Of wat ze denken over liefde en relaties. Dit maakt het gesprek makkelijker. Hoe luchtiger je er zelf over doet, hoe groter de kans is dat je kind er ook niet ongemakkelijk van wordt.

Je zal waarschijnlijk ook vragen krijgen. Onthoud: je hoeft niet alles te weten. Samen leren en praten is goed. Het is oké om te zeggen dat je iets later uitzoekt, of ga samen op zoek naar de antwoorden op internet. Zo laat je zien dat leren over dit onderwerp normaal is. Luister goed naar je kind tijdens zo’n gesprek, zonder oordeel. Hun gevoelens en gedachten zijn belangrijk.

Vragen die je kind kan stellen

Je kind kan veel vragen hebben. Bijvoorbeeld: "Waarom moet ik een condoom gebruiken?", "Hoe doe ik een condoom om?” Wees klaar voor deze vragen. Het is goed om eerlijk te antwoorden. Gebruik simpele woorden. Leg uit dat condooms beschermen tegen soa's en zwangerschap. Vertel ook over latex-vrije condooms. Dit helpt je kind om veilige keuzes te maken. Het is ook een kans om te praten over respect en grenzen in relaties. Zo leer je je kind over gezonde relaties.

Hoe kun je omgaan met de reacties van je kind?

Soms stelt je kind moeilijke vragen of geeft weerstand. Dit is ook normaal. Seksualiteit kan ingewikkeld zijn, vooral als het nog onwennig is om er met elkaar over te praten. Als je kind weerstand toont, probeer dan te begrijpen waarom. Luister goed en wees geduldig. Forceer het gesprek niet. Soms is een ander moment beter. Respecteer de gevoelens van je kind. Maar blijf wel open voor gesprekken in de toekomst. Het is belangrijk dat je kind weet dat ze altijd bij jou terecht kunnen, dit bouwt vertrouwen op. Je kunt ook boeken kopen om met je kind te lezen of die je in de kamer legt, zodat je kind er zelf over kan lezen.

Praten met kinderen over seks en de eerste keer

Praten over de eerste keer seks is belangrijk. Vertel over condoomgebruik maar vertel ook zeker over het belang van glijmiddel. Dit maakt seks veiliger en fijner. Het kan pijn en irritaties voorkomen. Leg uit hoe je een condoom gebruikt. Leg uit dat het normaal is om glijmiddel te gebruiken, in combinatie met een condoom. Het is belangrijk dat je kind weet hoe ze veilig kunnen vrijen. Dit beschermt tegen soa's en ongewenste zwangerschap. Geef je kind websites of boekjes waar ze meer kunnen leren. Dit helpt ze om goede informatie te vinden.

Vertel je kind dat ze altijd met vragen kunnen komen. Het maakt niet uit wanneer. Laat zien dat geen vraag te gek is. Dit bouwt vertrouwen op. Soms is het goed om zelf een gesprek te beginnen. Vraag hoe het gaat. Of ze nog vragen hebben. Dit laat zien dat je er voor ze bent. Dit helpt je kind om open te zijn over moeilijke onderwerpen.

Wees zo open en eerlijk mogelijk

Praten over seksualiteit is een belangrijk deel van opgroeien en ouder zijn. Onthoud dat het oké is om niet alle antwoorden te hebben. Samen leren maakt jullie band sterker. Blijf geduldig en open in deze gesprekken. Jouw steun en begrip zijn waardevol voor je kind.

Een laatste tip: maak van deze gesprekken een doorlopende dialoog, geen eenmalig "groot gesprek". Door regelmatig te praten over seksualiteit en veilig vrijen, wordt het een normaal deel van jullie relatie. Dit zorgt voor een veilige basis waarop je kind kan terugvallen, nu en in de toekomst.

Lees ook: