Van zuchten naar enthousiasme: 7 tips om je puber bij het huishouden te betrekken

Ken je die dagen waarop je het gevoel hebt dat je een one-man-show draait in het huishouden? Je bent niet de enige. Maar er is goed nieuws: het is écht mogelijk om je puber enthousiast en actief bij het huishouden te laten helpen. Niet alleen helpt het verdelen van de taken de last van jouw schouders te nemen, maar het is ook een goede manier om je pubers verantwoordelijkheid bij te brengen en ze voor te bereiden op het 'volwassen' leven. Met de volgende tips tover je jouw zuchtende puber om in een ware huishoudheld.

1. Maak het huishouden leuk

Pubers zien huishoudelijke taken al snel als een saaie verplichting. En laten we eerlijk wezen, misschien hebben ze nog gelijk ook. Tijd om daar verandering in te brengen: draai het om! Maak er bijvoorbeeld een weddenschap van, om te zien wie het snelst de afwas kan doen, of creëer een beloningssysteem waarbij ze punten verdienen voor elke taak die ze voltooien. Met een beetje creativiteit kun je van de huishoudelijke taken een leuke activiteit maken.

2. Geef keuzemogelijkheden

Net als wij, willen pubers het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun leven. Geef je puber daarom keuzemogelijkheden bij het verdelen van de taken. Laat ze bijvoorbeeld kiezen welke taak ze willen doen, of laat ze zelf bepalen op welk tijdstip ze het willen doen. Door ze te betrekken bij dit soort keuzes, voelen ze zich meer betrokken, gezien en gehoord en zullen ze eerder geneigd zijn om deel te nemen.

3. Leer door te doen

Pubers leren het beste door te ervaren. Neem je tijd om samen taken uit te voeren en leg uit waarom bepaalde dingen op een bepaalde manier gedaan moeten worden. Leer ze de vaardigheden die nodig zijn voor een opgeruimd en schoon huis. Op die manier zullen ze niet alleen meer betrokken zijn bij het huishouden, maar leren ze ook waardevolle vaardigheden voor later.

4. Geef verantwoordelijkheid

Pubers willen serieus genomen worden en laten zien dat ze verantwoordelijkheid kunnen dragen. Geef je puber een huishoudelijke taak die ze zelf kunnen doen, zonder dat je over zijn/haar schouder mee hoeft te kijken. Door ze verantwoordelijkheid en de ruimte te geven, groeit hun zelfvertrouwen en motivatie. Je kunt beginnen met kleine taken en ze daarna steeds meer verantwoordelijkheden geven naarmate ze ouder worden. Dit draagt direct bij aan hun zelfredzaamheid. 

5. Beloon en waardeer

Het is belangrijk om je puber te belonen en waarderen voor hun inzet. Dat hoeft echt niet altijd een cadeau te zijn. Een simpele "dankjewel" of een complimentje werkt net zo goed. Daarnaast kun je een beloningssysteem opzetten waarbij ze bijvoorbeeld privileges verdienen, zoals extra schermtijd of het mogen uitkiezen van een gezinsactiviteit voor het weekend. Het belangrijkste is dat je hun inzet erkent en laat zien dat je hun bijdrage waardeert. Op die manier blijft jouw puber gemotiveerd om het in het huishouden mee te helpen.

6. Maak het relevant

Je puber zal sneller betrokken willen raken bij iets als ze begrijpen waarom het belangrijk is. Leg uit hoe het bijhouden van een schoon huis jouw puber kan helpen bij het ontwikkelen van organisatie-skills, zelfstandigheid en het creëren van een fijne leefomgeving voor iedereen in huis. Door het uit te leggen waarom het belangrijk, maak je ze bewust van de voordelen op de lange termijn.

7. Maak het gezellig

Je kunt van het huishouden een familie-moment maken. Laat je puber zijn lievelingsmuziek opzetten, dans tijdens het schoonmaken en maak lol. Creëer een positieve en ontspannen sfeer terwijl jullie samenwerken. Dit zal niet alleen de taak leuker maken, maar ook de band met je puber versterken.

Het betrekken van pubers bij het huishouden kan een uitdaging zijn, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Door de taken leuk te maken, keuzes te geven, zelf te laten doen, verantwoordelijkheid te geven en waardering te tonen, zul je zien dat ook jouw puber enthousiast kan raken om mee te helpen in het huishouden.

Met een beetje geduld en begrip kom je al een heel eind. Al gedragen ze zich als volwassenen, pubers zijn nog steeds aan het leren en groeien, en het kan tijd kosten voordat ze een gewoonte maken van het helpen in het huishouden. Maar met de juiste aanmoediging en een positieve instelling, zul je merken dat je puber steeds meer betrokken raakt. Dus, ga aan de slag en maak van het huishouden een gezamenlijk avontuur vol lol en verantwoordelijkheid. Voor je het weet, zul je verrast zijn door hoeveel je puber bij kan dragen en hoeveel ze kunnen leren in het proces.