25 juli 2021 door Femke Wester

Vakantie met pubers - praktische tips

Oh ja. Zo was dat, vakantie. Het ene moment zitten we gezellig te ontbijten, het volgende moment is iedereen verdwenen om zijn ding te doen en kijk ik op en, ietwat ontgoocheld, voel ik mij achtergelaten in de puinhopen van wat ooit een gezellige ontbijt tafel was.

Oh ja.

Als ik nou niet heel erg snel mijn inner Hulk te hulp vraag en ga brullen, dan loop ik de rest van de vakantie huissloofje te spelen en op te ruimen, te stofzuigen, was op te vouwen etc., terwijl de rest van mijn huishouden 'toch zo heerlijk geniet van het niets doen...'

"Maar mama, JIJ vindt het belangrijk dat het netjes is, ons maakt het niet uit!" en: "Plof toch eens lekker neer, liefje. Komt heus wel goed." En ondertussen vult het huis zich ook nog met zaagselstof omdat het zulk heerlijk klusweer is.

Okee DOEI. Daar trap ik niet in. We wonen hier met zijn vijven en ik ben geen personeel dus iedereen doet mee in dit huishouden. Minimaal drie klusjes per dag!!

Oh ja - hoor ik ze denken. Dat moet altijd van mama in de vakantie.

We do what we can

Drie klusjes per dag, twee weken lang, en dan een volledige game-dag of twee, of een kinderen-bepalen-alles-dag ofzo.

Want naast dat ik echt geen zin heb om vakantiehuissloof te zijn, wil ik ook niet dat mijn toekomstige schoondochters dezelfde onwetende mannen krijgen als ik, ooit. Dus de mijne weten hoe je een wc schoonmaakt, dat je, als je de badkamer doet, ook even de kranen oppoetst. Dat het fijn is als ze hun hulp aanbieden en vragen wat ze kunnen doen.

Wat een ideaal huishouden, bij ons, hè? NOT. Vaak genoeg ben ik de gefrustreerde feeks, vaak genoeg laten ze hun kleren liggen waar ze ze uittrekken, vaak genoeg vind ik natte handdoeken in zwemtassen terwijl ze toch al een week niet naar het zwembad zijn geweest en ga zo maar door.

Maar ja, zo was ik vroeger zelf ook. Het gaat wel over, míts ze leren hoe het ook kan en hoe fijn dat is voor hun mede-huisgenoten!

Het huishouden doet iedereen die in het huis woont

En ik laat ze in elk geval heel duidelijk merken dat ik geen huiself slash slaaf slash sloof ben. Moederen doe ik graag en met alle liefde van de wereld. Poetsen en boenen? Niet meer dan de rest en alles in verhouding. Ik begrijp werkelijk niet waarom het de taak van De Moeder zou zijn het aanrecht bij te houden. Het kost geen moeite het zout even terug te zetten in de la en de boter in de ijskast, ook niet als je 14 bent.

Ten slotte nog wat praktische tips:

  1. Wil je dat je pubers opruimen? Geef ze zo simpel mogelijke opdrachten: ruim 35 dingen op.
  2. Train jezelf in het niet ergeren aan/negeren van hun rommel. Best moeilijk, maar fuck it. Ik ga niet bukken en rotzooi van de grond oprapen als zij met hun jonge soepele ruggen dat net zo goed kunnen.
  3. Verzin coole beloningen die ze echt alleen krijgen als ze meewerken.
  4. Leer ze kijken met jouw ogen. 'Ik zie helemaal niks' terwijl ze bijna op hun neergekwakte jas staan. Doei. Als je 100.000 euro zou krijgen als je alles netjes had hier, wat zou je dan zien?
  5. DOE HET NIET. Dan maar een vieze wc. Dan maar geen schone onderbroeken meer, dan maar egoïstisch. Of doe alleen je eigen dingen. Ze hebben vakantie, dus tijd genoeg om gewoon mee te draaien. Nee. echt. BLIJF ER VANAF EN PAK EEN BOEK EN KLIM IN EEN HANGMAT. Doe. Het. Niet.

Succes!

Een hele hele hele hele hele fijne vakantie gewenst. Geniet van de jonge honden om je heen, nog maar heel even en ze willen niet meer mee op vakantie. Nog maar heel even en je kent hun leven niet meer. Nog maar heel even en ze houden geen ellenlange verhalen over minecraft meer. Nog maar heel even, nog maar een paar zomers...

Train ze in het huishouden. Maar vooral: Hou ze vast, knuffel ze, kruip samen op de bank op een regenachtige dag en kijk uren films. Luister naar hun geklets, lach samen om duffe filmpjes, vertel ze verhalen over jouw puberteit, vraag ze om hulp, advies, en geniet van hun groeiende eigen wijsheid!