Over studiekeuzetwijfels en hoe je daar als ouder in kunt begeleiden

Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat jouw kind twijfelt over zijn of haar studie. Stoppen of doorgaan? Misschien voelt je kind zich hier onzeker over en komen er gevoelens van falen bij kijken. Het is immers niet hetgeen waarop jullie hadden gehoopt bij het inschrijven voor de opleiding. Toch is jouw kind eigenlijk heel dapper. Dat zit zo: erkennen dat je twijfelt of je de juiste beslissing hebt genomen, is een grote stap. Je kind is bezig met reflecteren. Hij kijkt terug op de keuzes die hij eerder maakte en neemt daar verantwoordelijkheid voor. Dat vraagt moed en lef.

Twijfel hoort erbij

Allereerst: twijfel is heel normaal. Twijfel hoort bij het leven en komt zo af en toe eens langs, ook tijdens je studie. Sommige studietwijfels verdwijnen na een tijdje weer. Maar soms blijft de twijfel steeds terugkomen. Dat kan je kind gestrest of onzeker maken of zelfs een gevoel van falen opleveren. Het is belangrijk dat je kind een bewuste en zorgvuldige beslissing kan nemen.

Dip of stop?

We spreken van een dip als de twijfels op te lossen zijn of als je kind een manier vindt om ermee om te gaan. Een dip is tijdelijk. Naar schatting krijgt ongeveer 1 op de 4 studenten te maken met een studiedip. Voor veel studenten hoort het er dus bij en gaat het weer over. Als de twijfels niet op te lossen zijn of je kind kan geen manier bedenken om ermee om te gaan, kan het beter zijn om te stoppen.

Van wie is de keuze?

Als we beslissingen nemen, laten we ons vaak ook (deels) leiden door onze omgeving. Ook bij het maken van belangrijke toekomstkeuzes is het logisch dat mensen uit de omgeving daar een rol in spelen. Sterker nog, het is soms zelfs heel fijn om een beetje hulp te krijgen. Zo staat je kind er niet helemaal alleen voor. Maar, het is wel belangrijk om je te realiseren dat je kind uiteindelijk beslist, wat anderen ook van hem verwachten of van het besluit vinden. En vervolgens zal je kind ook zelf de consequenties van het besluit moeten aanvaarden.

Accepteren van keuze onzekerheid

Om een goede beslissing te kunnen nemen voor de toekomst, is het belangrijk om rust en ruimte te voelen. Gevoelens van stress en onzekerheid helpen daar niet bij. Stimuleer je kind om de tijd te nemen voor het nemen van een beslissing.

Als je kind (of jijzelf!) een keuze moet maken die veel invloed heeft op de toekomst, zoals de keuze om te stoppen of door te gaan met je opleiding, kan dat extra onzekerheid opleveren. Het is een complexe beslissing waar veel verschillende kanten aan zitten. Het is, tot op zekere hoogte, heel normaal dat je kind daar veel over nadenkt en soms piekert of stress ervaart. Niemand weet precies wat de toekomst je brengen gaat. Je weet van tevoren nooit of de keuze zo uitpakt als je had gehoopt. Het blijft dus altijd een gok. En dat is niet erg. Dat je kind later misschien anders denkt over de keuze die hij nu maakt, maakt de keuze niet makkelijker.

Aan de slag

Je kind kan natuurlijk wel dingen doen om de toekomst te beïnvloeden. Bij het maken van keuzes, doorloopt je kind verschillende fasen:

1. Besef ‘ik moet kiezen’

2. Accepteren van keuze onzekerheid

3. Informatie verzamelen: verkennen, onderzoeken, ervaren

4. Kritisch kijken en vergelijken, waar word ik blij van?

5. Beslissen > opluchting!

6. Uitvoeren, realiseren

Maar, een studiekeuze maken is geen lineair proces: het gaat in loops: plan-do-check-act.

Stappenplan

Omdat jouw kind niet de enige is met dit soort twijfels, publiceerden wij een gratis whitepaper met als titel 'waarom je wel of niet moet stoppen met je studie'. In deze whitepaper vindt je kind een stappenplan, gebaseerd op de bovenstaande fases van het keuzeproces. Per stap vult je kind antwoorden in op vragen die wij stellen. Ook vind je in de whitepaper uitleg over 'doorgaan en er iets van maken' voor als je kind besluit door te zetten, en een hoofdstuk 'stoppen: wat zijn je opties?' voor als je kind besluit te stoppen.

Tot slot geven wij je graag het volgende mee: de verkeerde keuze bestaat niet. Dat klinkt misschien raar, in een tijd waarin we soms echt denken te geloven dat we grip hebben op álles. Maar in de praktijk werkt het zo: of iets bij je past, ontdek je als je het gewoon doet.

Lees ook: