Tienerhuid: Alles over puistjes en acne bij jouw puber

Als ouder wil je niets liever dan jouw tiener helpen om met huidproblemen om te gaan. Zo zorg je ervoor dat jouw puber zich comfortabel voelt, elk kind verdient het om lekker in zijn vel te zitten. In dit artikel delen we tips over puistjes en acne bij jouw opgroeiende kind en bieden we praktische adviezen om samen met je kind deze uitdagende tijd te doorstaan.

Puberhuid en hoe acne ontstaat

Tienerpuistjes (je kunt het ook tieneracne noemen) zijn een veelvoorkomend fenomeen tijdens de puberteit. Ze worden in gang gezet door hormonale veranderingen, vooral door de toename van het beruchte hormoon testosteron. Deze hormonale verschuivingen stimuleren de talgklieren in de huid om overuren te draaien, wat leidt tot verstopte poriën en ontstekingen.

De ophoping van overtollige talg en verstopte poriën schept de ideale omstandigheden voor bacteriën om feest te vieren, resulterend in ontstoken puistjes. Hoewel puistjes en acne een natuurlijk deel zijn van de puberteit, kunnen ze tieners soms flink wat frustratie bezorgen.

Verschillende soorten puistjes en behandelingen

Acne komt in diverse gradaties, van mild tot ernstig. De meest voorkomende typen bij pubers zijn:

 • Comedonen (mee-eters): Kleine, niet-ontstoken bultjes ontstaan door verstopte poriën. Ze kunnen zwart (open comedonen) of wit (gesloten comedonen) zijn.
 • Papels: Kleine, rode, ontstoken bultjes zonder pus.
 • Puistjes: Rode, ontstoken bultjes met een witte kop van pus.
 • Knobbeltjes: Grotere, harde bulten die dieper in de huid liggen en gevoelig zijn.
 • Cysten: Grote, met pus gevulde bulten die diep in de huid liggen en pijnlijk zijn.

De aanpak van tieneracne verschilt afhankelijk van de ernst. Bij milde gevallen kan een goede huidverzorging volstaan. Bij matige tot ernstige acne is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te overwegen. Deze kan eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog en/of medicatie voorschrijven.

Tips voor tieners om hun huid gezond te houden

Een degelijke huidverzorgingsroutine kan het verschil maken bij de aanpak van tienerpuistjes. Hier zijn enkele suggesties om jouw tiener te helpen hun huid in topconditie te houden:

 • Schoonheid: Creëer een omgeving waarin je tiener zich comfortabel voelt om te praten over hun gevoelens met betrekking tot hun huid. Luister zonder oordeel en toon begrip voor hun zorgen. Benadruk dat acne een tijdelijk en normaal onderdeel van de puberteit is. En bespreek dat puistjes en vlekken niet hun hele identiteit bepalen en dat dit geen blijvende invloed heeft op hun schoonheid.
 • Dagelijks reinigen: Leer je tiener dat het verzorgen van hun huid een vorm van zelfzorg is. Help hen een routine te ontwikkelen die hun huid gezond houdt en benadruk dat het om het totaalplaatje gaat, niet alleen om puistjes. Moedig je tiener aan om hun gezicht twee keer per dag te reinigen met een milde, zeepvrije cleanser.
 • Hydrateer: Gebruik een lichte, olievrije moisturizer om de huid gehydrateerd te houden zonder te verzwaren.
 • Handen thuis houden: Leer je tiener om puistjes met rust te laten, knijpen kan de huid beschadigen en ontstekingen verergeren.
 • Regelmatig douchen: Na het sporten is het belangrijk om te douchen om zweet en vuil weg te spoelen. Dit voorkomt dat poriën verstopt raken.
 • Geduld is een schone zaak: Leer je tiener dat verbeteringen in hun huid niet van de ene op de andere dag zullen plaatsvinden. Geduld en consistentie zijn cruciaal.

De rol van voeding en levensstijl

Naast een goede huidverzorging kunnen voeding en levensstijl bijdragen aan een stralende huid. Moedig je tiener aan om voldoende water te drinken, vers fruit en groenten te eten en de inname van bewerkte en suikerrijke voeding te beperken. Genoeg slaap en regelmatige lichaamsbeweging kunnen eveneens bijdragen aan een gezonde huid. Stress kan acne verergeren, dus het aanleren van ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga kan positieve effecten hebben.

Mijn puber voelt zich erg onzeker

Naast die onverwachte puistjes kunnen tieners ook worstelen met een ander lastig probleem: onzekerheid. Het gevoel erbij te horen en jezelf vergelijken met anderen kan behoorlijk knagen aan het zelfvertrouwen van je tiener. Het is helemaal normaal dat ze zich soms wat onzeker voelen terwijl ze zichzelf beter leren kennen. Als ouder kun je laten weten dat je begrijpt hoe ze zich voelen. Moedig hen aan om met jou te praten over hun gedachten en gevoelens. En vergeet niet, het gaat niet alleen om hoe hun huid eruitziet. Wijs ze op hun sterke kanten, prestaties en unieke eigenschappen die hen maken tot wie ze zijn. Zo help je hen om een stevige basis te bouwen voor zelfvertrouwen, ongeacht wat ze op hun huid zien.

Vol vertrouwen deze fase tegemoet

Tieneracne mag dan wel een uitdaging zijn, maar met begrip, goede huidverzorging, gezonde gewoonten en een positieve instelling, kunnen we onze tieners helpen om met vertrouwen door deze fase van hun leven te gaan. Laat je tiener kleding dragen waarin ze zich zelfverzekerd en comfortabel voelen. Dit kan helpen om hun aandacht van hun huid af te leiden en zich te richten op andere aspecten van zichzelf. Bespreek ook dat echte schoonheid van binnenuit komt en moedig je tiener aan om te werken aan hun zelfacceptatie door negatieve zelfpraat te vermijden. Hoe? Help je tiener om negatieve zelfpraat te herkennen en om te buigen naar positieve gedachten. Zelfcompassie is hierbij belangrijk. Positieve rolmodellen kunnen ook veel impact hebben op het vertrouwen van jouw puber. Deel verhalen over bekende personen die acne hebben gehad en positief uitkomen voor zichzelf. Dit kan je tiener inspireren en laten zien dat ze niet alleen zijn. Onvoorwaardelijke steun van jou als ouder is ook in deze fase essentieel, dit toon je door beschikbaar te zijn om te luisteren, te adviseren en aan te moedigen. Als het zelfvertrouwen van je tiener ernstig wordt aangetast, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een therapeut kan helpen bij het omgaan met negatieve emoties en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Door open communicatie, positieve benadering en het aanleren van gezonde gewoonten, geef je je tiener de tools om met vertrouwen naar zichzelf en hun huid te kijken. Onthoud dat jouw liefdevolle aanmoediging en begrip de echte geheimen zijn achter die stralende huid en het zelfvertrouwen dat ze verdienen.

Lees ook: