Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

21 december 2014

Kinderboeken | Ferguut (10+)

Houdt je kind van ridderverhalen? Of wil je je kind daar kennis mee laten maken? Dan móet je de Ferguut hebben. Beslist een van de allermooiste verhalen uit de Middeleeuwen. En perfect voor kinderen, vanwege de spanning, de romantiek, en de goede afloop. (Aan het eind krijgt hij haar.)

Het verhaal:

De boerenzoon Ferguut wil ridder worden. In een roestige wapenrusting meldt hij zich bij het hof van koning Artur, waar hij tot ridder wordt geslagen.

Hij is nu wel ridder, maar van binnen is hij nog steeds een boer. De eeuwig spottende Keye wijst hem daar voortdurend op. Boos verlaat Ferguut het hof, om rond te trekken en zichzelf te bewijzen. Op zijn tocht verovert hij een wit schild (waarna hij 'de ridder met het witte schild' genoemd wordt) en verslaat hij talloze tegenstanders.

Dan wint hij het hart van de mooie jonkvrouw Galiene. Maar smalend wijst Ferguut haar liefde af. Later realiseert hij zich dat hij zich onbehoorlijk heeft gedragen, en zet hij alles op alles om haar hart terug te winnen.

Het hoogtepunt van de liefdesstrijd is de slotscène, waarin Ferguut bijna alle ridders van koning Artur verslaat op een toernooi. Galiene is diep onder de indruk. Ze trouwen, en leefden nog lang en gelukkig.

Deze nieuwe uitgave van de Ferguut is aantrekkelijk geïllustreerd (door de bedenker van Het Land van Ooit) en goed vertaald en bewerkt, door een specialist in het Middelnederlands. Onbegrijpelijke scènes zijn weggelaten of verplaatst. Spannend, grappig, en schitterend uitgegeven (met hardcover, mooi papier, en zelfs een leeslint), een absolute aanrader.

Ferguut - De ridder met het witte schild
auteur: onbekend
vertaling/bewerking: Ingrid Biesheuvel
ill.: John Rabou
uitg.: De Vier Windstreken, 2014
leeftijdssuggestie: 10+
prijs: € 24,50
Online bestellen