27 april 2014

Pesten | Treiterkoppen, achtbanen en cupcakes

Tussen alle deprimerende pest-methodes, pest-pakketten, pest-armbandjes en pest-posters (denk overal nog even 'anti-' bij) vonden we opeens een leuk boekje. Bedoeld voor kinderen van 10 tot 14 jaar, maar iets jonger kan ook.

Treiterkoppen, achtbanen en cupcakes is een kinderboek waarmee je pesten bespreekbaar kunt maken. In 44 korte hoofdstukjes, met steeds een ciff-hanger die stimuleert om door te lezen, worden de belevenissen van groep 7b verteld.

Het bijzondere aan dit boekje is het wisselende vertel-perspectief. Elk hoofdstuk heeft een andere ik-persoon. Slim gedaan, want de belangrijkste manier om pestproblemen op te lossen is dat je kinderen empathie moet leren, oftewel: je inleven in iemand anders. Met steeds een andere ik-persoon wordt de lezer gedwongen om zich steeds in iemand anders in te leven.

En dat werkt. Het boekje wordt inmiddels naar volle tevredenheid gebruikt op verschillende basisscholen. Zie onder andere: De Geweldige School. En de auteur, zelf docent op een basisschool, vertelde ons dat een van haar leerlingen al bezig is om er samen met haar vriendinnen een musical van te maken.

Treiterkoppen, achtbanen en cupcakes
door: Carolien Kruijs