11x tips om te besparen op je energierekening (en daarmee direct op je portemonnee)

Energie besparen in huis hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kun je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld. In dit blog delen we praktische en makkelijk toepasbare tips die je meteen kunt uitvoeren. Of het nu gaat om het uitdoen van lampen, het vervangen van gloeilampen door LED's, of het slim gebruik van je huishoudelijke apparaten, elke stap helpt. En voor wie nog meer wil besparen, kun je hier de beste energie aanbiedingen vinden. Lees verder en ontdek hoe eenvoudig energie besparen kan zijn.

Zet de lampen uit in kamers waar je niet bent

Een simpele manier om energie te besparen is door de lampen uit te doen in kamers waar je niet bent. Dit is een gewoonte die je gemakkelijk kunt aanleren en je kinderen kunnen meedoen. Maak er een spelletje van: wie deed er een lamp uit? Die mag een sticker plakken op de grote LampenSpelKaart, die je op de koelkast plakt of in de gang hangt.

Vervang je lampen door duurzamere led-lampen

LED-lampen zijn super efficiënt en gaan lang mee. Ze zijn iets duurder in aanschaf, maar je bespaart op de lange termijn door een lagere energierekening. Bovendien draag je bij aan een beter milieu. Goed voor de planeet en je portemonnee!

Wil je nog meer besparen? Bekijk dan hier alle actuele energie aanbiedingen. Hier kun je eenvoudig de beste energie aanbiedingen vinden, inclusief een handig overzicht van de cashback en cadeaubonnen die je ontvangt bij het afsluiten van een contract.

Doe de deuren dicht om de warmte binnen te houden

In de winter wil je natuurlijk dat je huis lekker warm blijft. Door de deuren van verwarmde kamers dicht te houden, blijft de warmte beter binnen. Zo hoef je de verwarming minder hoog te zetten en bespaar je op je stookkosten.

Kook met deksels op potten en pannen om energie te besparen

Koken met deksels op je potten en pannen is een simpele manier om energie te besparen. Het deksel houdt de warmte binnen, waardoor je eten sneller gaar is en je minder energie verbruikt. Dit kleine trucje kan een groot verschil maken, zowel in de keuken als op je energierekening.

Ontdooi regelmatig koelkasten en vriezers voor een efficiëntere werking

Een goed onderhouden koelkast en vriezer werken veel efficiënter. Door regelmatig te ontdooien, voorkom je dat er een dikke laag ijs ontstaat, wat de efficiëntie vermindert. Dit helpt je niet alleen energie te besparen, maar verlengt ook de levensduur van je apparaten.

Stap over naar een andere energieleverancier

Overstappen naar een andere energieleverancier kan je flink wat geld besparen. Het lijkt misschien een gedoe, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Veel websites bieden handige vergelijkingshulpen waarmee je snel kunt zien welke leverancier de beste deals heeft. Op deze website ontdek je snel de meest actuele energie aanbiedingen met korting en de laagste tarieven voor jouw adres. Je kunt zo wel 700 euro per jaar besparen.

Gebruik een regenton om regenwater voor planten en tuinieren op te vangen

Met een regenton kun je regenwater opvangen en gebruiken voor je planten en tuin. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar helpt je ook water te besparen. Regenwater is beter voor je planten omdat het vrij is van chemicaliën die in kraanwater kunnen zitten. Het is een duurzame manier om je tuin te verzorgen en je waterrekening te verlagen.

Zet apparaten echt uit in plaats van ze op stand-by te laten staan

Apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds stroom. Zet ze helemaal uit als je ze niet gebruikt. Een stekkerdoos met een schakelaar kan hierbij helpen. Zo voorkom je sluipverbruik en bespaar je ongemerkt energie.

Droog je was buiten aan de waslijn op mooie dagen

Wasgoed dat buiten droogt, ruikt heerlijk fris. Bovendien bespaar je de kosten en energie van een droger. Wanneer het weer het toelaat, hang je je was buiten op de waslijn. Zo geniet je van het mooie weer en bespaar je tegelijkertijd energie.

Douche korter of gebruik een waterbesparende douchekop

Korter douchen helpt om water en energie te besparen. Probeer je douchebeurten wat in te korten. Een waterbesparende douchekop is ook een goede optie. Deze vermindert het waterverbruik zonder dat je merkt dat er minder water uit de douche komt.

Zet de vaatwasser en wasmachine op de eco-stand

Gebruik de eco-stand op je vaatwasser en wasmachine zoveel mogelijk. Deze programma's gebruiken minder water en energie en zijn meestal net zo effectief als de reguliere standen. Het duurt misschien iets langer, maar het is een eenvoudige manier om duurzamer te leven.

Zet de thermostaat een graadje lager als je naar bed gaat of het huis verlaat

Een makkelijke manier om energie te besparen is door de thermostaat een graadje lager te zetten als je gaat slapen of het huis verlaat. Je merkt het verschil nauwelijks, maar het kan flink schelen op je energierekening. Een programmeerbare thermostaat kan hierbij helpen door dit automatisch te regelen.

Door deze tips in je dagelijks leven toe te passen, kun je eenvoudig energie besparen. Elke kleine stap helpt om je energierekening te verlagen en bewuster om te gaan met het milieu. Begin vandaag nog en zie hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken!

Lees ook: