Tips bij het afsluiten van de beste autoverzekering voor jouw gezin

Overweeg je een nieuwe auto vanwege gezinsuitbreiding? Of worden de kinderen ouder en wil je daarom een grotere auto? Misschien wordt het tijd voor de eerste auto voor je zoon of dochter… Voor iedere gezinssituatie lijkt er een passende auto te zijn. En daar hoort ook een geschikte autoverzekering bij. In dit artikel delen we onze tips waar je op kunt letten bij het afsluiten van de beste autoverzekering voor jouw gezin.

Tips om de beste autoverzekering af te sluiten

Het afsluiten van een autoverzekering vormt het ideale moment om bewust te worden van keuzes die je mag maken. Deze keuzes maak je in het belang van jouw auto, maar vooral de (financiële) zekerheid voor jouw gezin. We leggen je graag de verschillende autoverzekeringen uit, zodat je je goed kunt oriënteren. Denk je ook aan onderstaande tips bij het afsluiten?

  • Bepaal je eigen risico, deze hoogte kan variëren. Wat past het beste bij jouw gezinssituatie? Let daarom extra goed op deze verschillen bij het afsluiten van een autoverzekering.
  • Rij je regelmatig in het buitenland? Bekijk de voorwaarden wanneer er schade ontstaat in het buitenland. Wellicht heb je op zo’n moment behoefte aan vervangend vervoer, heb je daar recht op wanneer je de autoverzekering afsluit die je voor ogen hebt?
  • Heb je schadevrije jaren? Dit heeft gevolgen voor de hoogte van je premie. Neem een kijkje in de polisvoorwaarden welk effect de schadevrije jaren hebben die jij hebt opgebouwd.

De verzekering voor oudere auto’s

Als je goed voor je auto zorgt, kan deze makkelijk tientallen jaren meegaan. Auto’s die twaalf jaar of ouder zijn, rijden vaak nog prima. Het is echter niet meer rendabel om schade aan deze auto’s te herstellen. De beschadigde onderdelen zijn vaak duurder dan de restwaarde van de auto. Daar kun je dus ook het beste je autoverzekering op aanpassen.

De beste verzekering voor auto’s van 12 jaar en ouder is de WA verzekering. Schade die je aan andere auto’s of personen veroorzaakt is met deze verzekering gedekt. Als je een ongeluk veroorzaakt waarbij jouw auto beschadigd raakt, is dat voor eigen rekening. De WA verzekering is de goedkoopste autoverzekering.

De beste keuze voor nieuwe auto’s

Voor nieuwe auto’s zit dat uiteraard anders. In het geval van verzekeringen worden auto’s die zes jaar of jonger zijn tot de nieuwe auto’s gerekend. Voor deze voertuigen is er maar één keuze mogelijk en dat is de all risk verzekering.

De naam zegt het al. Bij een all risk verzekering is alle schade gedekt, ook schade die je aan je eigen auto veroorzaakt. Dit is de duurste verzekering, maar als je een keer schade met je nieuwe auto hebt, ben je blij dat je deze verzekering hebt afgesloten.

De middenweg

De WA + beperkt casco kan je zien als de middenweg. Deze verzekering is ideaal voor auto’s die tussen de 6 en 12 jaar oud zijn. Bij WA + beperkt casco wordt de meeste schade aan de eigen auto niet verzekerd. Het verschil met WA is dat schade die veroorzaakt wordt door natuurverschijnselen zoals een heftige onweersbui of een zware storm wel wordt gedekt. Dat geldt ook voor onder meer inbraak en diefstal en ruitschade.

Aanvullende verzekeringen

Bij een auto kan je ook aanvullende verzekeringen nemen. Dat kan in bepaalde gevallen interessant zijn. Een voorbeeld van zo’n verzekering is de inzittendenverzekering. Bij deze verzekering zijn ook de inzittenden verzekerd tegen schade. Als je veel met het gezin op pad gaat, is dit een interessante verzekering.

Ook kun je de verzekering voor rechtsbijstand overwegen. Deze verzekering gebruik je als je een ongeluk hebt gehad en het met de andere partij niet eens wordt over de schadeafhandeling. Als dit moet worden uitgevochten voor de rechter, kan dit flink in de kosten lopen. Deze verzekering dekt dit soort kosten. De verkeersrechtsbijstand is de meest populaire aanvullende verzekering.

De geschikte verzekering voor jullie gezinsauto

Het afsluiten van een autoverzekering kost tijd, maar het is belangrijk om de juiste verzekering af te sluiten voor jouw gezinssituatie. Natuurlijk hopen we dat de tips je ondersteunen bij het kiezen van de geschikte verzekering van jullie gezinsauto. Loop je tegen vragen aan? Laat je adviseren door een deskundige. Veel succes bij het vergelijken en maken van de keuze!

Lees ook: