Meld je hier aan voor de gratis webinars tijdens De Week van de Opvoeding

Vakantieplannen in coronatijd? Zo zit het met je reis- en annuleringsverzekering

Dat onze vakantieplannen dit jaar opnieuw allemaal een beetje anders verlopen, is duidelijk. Ook al lijkt het zeker niet onmogelijk. Het vraagt alleen een net iets andere planning. Misschien blijf je lekker in Nederland met je gezin of misschien wil je het er toch op wagen en vertrekken jullie naar het buitenland. Voor beide van belang om goed te weten hoe jullie tijdens de vakantie zijn verzekerd.

Blijf je in Nederland? Zo zit het met je reisverzekering

Als je in Nederland blijft deze zomer, is een reisverzekering ook verstandig om te hebben of af te sluiten. Ook in Nederland kun je namelijk te maken hebben met verlies, diefstal of schade aan je bagage. Dit valt vaak onder de standaarddekking van je reisverzekering. Maak je er een iets wildere vakantie van, bijvoorbeeld door gevaarlijke sporten? Dan is het goed om te kijken naar hoe je hier precies voor gedekt bent.

Er zijn twee soorten reisverzekeringen: een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering. Gaan jullie als gezin per jaar meer dan twee weken op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering al snel goedkoper. Reken hier ook de weekendjes weg in mee. Een kortlopende reisverzekering sluit je per vakantie af. Die kost dan vaak een paar tientjes en betaal je telkens opnieuw poliskosten voor. Terwijl een doorlopende reisverzekering een paar euro per maand kost, voor het hele gezin.

Reisverzekering en corona in het buitenland

Op dit moment gelden er in het buitenland verschillende maatregelen rondom corona. Independer heeft een actueel overzicht waarop je per land kunt zien welke beperkingen er op dit moment gelden. Als het land voor vertrek op code oranje of rood gaat is het verstandig het advies van de overheid op te volgen. Helaas biedt je reis- of annuleringsverzekering hier dan geen dekking meer voor. Besluit je toch op vakantie te gaan? Dan verschilt het per verzekeraar of zij wel of geen dekking bieden voor niet coronagerelateerde zaken.

Als je al op bestemming bent en het land springt op code oranje of rood, dan is het advies vaak om terug te keren. Het kan zijn dat je hierdoor extra kosten maakt. Bijvoorbeeld door een ander vliegticket dat je moet boeken. De meeste verzekeraars vergoeden deze kosten niet meer. Heb je je vakantie geboekt via een reisorganisatie? Neem dan met hen contact op. Zij helpen je met het regelen van de terugreis.

Raak je besmet met het coronavirus en kom je terecht in het ziekenhuis op je vakantiebestemming? Dan worden de kosten meestal door je zorgverzekering gedekt. Maak je meer kosten dan het in Nederland geldende tarief? Dan is dit vaak weer gedekt vanuit je aanvullende zorgverzekering of vanuit de extra dekking voor medische kosten vanuit je reisverzekering. Ook hier is vaak wel de voorwaarde dat de kleurcode van het land groen of geel was voor vertrek.

Annuleringsverzekering en corona

Heb je voor je vakantie ook een annuleringsverzekering afgesloten, maar geldt er bij vertrek een negatief reisadvies? Dan vergoedt je annuleringsverzekering niet zomaar de gemaakte kosten. Het is tenslotte een advies en je mag zelf bepalen of je gaat of niet. Wel zou je kunnen kijken of je je vakantie kunt omboeken naar een andere bestemming waar geen negatief reisadvies geldt.

Krijg je voor vertrek corona? In dat geval ben je nog niet op reis. Maar heb je een annuleringsverzekering afgesloten? Dan krijg je de kosten voor het annuleren of omboeken van je reis vergoed. Ziekte is namelijk een reden voor het annuleren van je vakantie en dat is verzekerd met een annuleringsverzekering. Dit geldt ook voor gezinsleden die dan in quarantaine moeten. Neem altijd even contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar.

Lees ook: