Laatste kans! Doe mee met een van de gratis expert webinars over opvoeding

Uitvaartmuziek: 7 verrassende tips om de beste nummers te kiezen

Als opa of oma van je kind overlijdt, dan ben jij waarschijnlijk betrokken bij het regelen van de uitvaart voor jouw (schoon)vader of (schoon)moeder. Een van de praktische kanten die geregeld moeten worden is de uitvaartmuziek. Muziek roept emoties en herinneringen op en is vaak een belangrijk onderdeel van de uitvaart. Maar het is niet het makkelijkste onderdeel van de uitvaart, want het is heel persoonlijk. Hoe kies je de juiste muziek voor iemand die al overleden is? Waar houd je rekening mee? En waar vind je inspiratie?

Praktisch: hoeveel muziek heb je nodig?

Een gemiddelde uitvaartdienst duurt ongeveer 45 minuten, waarbij 3 tot 4 muzieknummers worden gespeeld of gedraaid:

  • 1 nummer aan het begin van de uitvaart
  • 2 nummers tijdens de plechtigheid of dienst
  • 1 nummer bij het verlaten van de ruimte

Hierdoor blijft er ruimte over voor persoonlijke toespraken tijdens de dienst. Een langere dienst en/of meer muziek toevoegen kan natuurlijk altijd. Dit kun je overleggen met degene die de uitvaart verzorgt.

Hoe kies je muziek voor opa, oma, vader of moeder?

Muziek is iets heel persoonlijks, waardoor we het vaak lastig vinden om deze te kiezen voor een uitvaartdienst. Vaak richten we ons vooral op het ‘afscheidsdeel’ van een uitvaart en wordt de muziekkeuze daarop afgestemd. Maar juist omdat muziek zo persoonlijk is, kunnen heel veel nummers passen. Ook nummers die niet direct over afscheid, verdriet of herinneringen gaan.

Uitvaartmuziek kiezen: 7 praktische tips

  • Herinneringen ophalen. Muziek is emotie en kan ons meteen terugbrengen naar een bepaalde gebeurtenis. Haal samen met anderen fijne herinneringen op aan de overledene. Praat over verjaardagen, vakanties of andere mooie momenten die jullie hadden. Dit brengt muziek naar boven - dat ene nummer waar jullie op dansten tijdens een jubileum - maar ook fijne herinneringen. Voor jezelf, maar ook om te delen met je kinderen.
  • Welke sfeer zoek je? Overheerst er vooral een verdrietige sfeer of viert de uitvaart ook het leven van degene die is overleden? Als je deze keuze hebt gemaakt, kun je ook in een bepaalde richting denken voor de muziek. Denk ook aan wat de overleden dierbare graag had gewild: emotionele nummers of juist vrolijk?
  • Laat los hoe het ‘hoort’. Kijk naar wat bij de overledene past. Ave Maria mag dan wel heel veel gedraaid worden tijdens een uitvaart, maar als het niet bij jouw (schoon)ouder past, kun je beter iets anders zoeken. Tip: bekijk de Spotify-lijsten van de overledene of de cd/platencollectie. Hierin kun je onverwachte inspiratie vinden. Niemand vindt het raar als iemand gek was van jazz dat juist dat genre op de uitvaart te horen is. Hetzelfde geldt ook voor bijv. klassiek, rock of metal. Kies muziek die bij hem of haar past.
  •  Kan het ook live? Je zit niet vast aan vooraf opgenomen muziek. Live muziek is ook een optie. Door professionals, maar dat kan ook door een naaste van de overledene. Kinderen kunnen dit ook doen - als zij dat zelf willen. Het geeft een mooie persoonlijke noot aan de dienst, zowel voor degene die de muziek speelt als de mensen die aanwezig zijn. Lees hier meer tips om je kind bij een uitvaart te betrekken.
  • Lijstjes, lijstjes, lijstjes. Als je met meerdere mensen de uitvaart samenstelt, kun je ook samen de muziek uitkiezen. Maak allemaal een lijstje met nummers die je passend vindt, zodat je vergelijkingsmateriaal hebt. Het is fijn als iedereen zich kan vinden in de muziekkeuzes. En… misschien heeft de overledene zelf ergens muziekkeuze vastgelegd. Check dat ook altijd.

Welke uitvaartmuziek kiezen anderen?

Muziek uitkiezen is voor veel mensen moeilijk. Daarom helpt uitvaartverzekeraar Monuta hierbij. Ze stellen jaarlijks een top 10 uitvaartmuziek samen. Deze bestaat uit veel gedraaide nummers, maar ook uit input van mensen zoals jij, die geworsteld hebben met het kiezen van uitvaartmuziek. Hierdoor is het een veelzijdige bron van inspiratie. Op Spotify staat een lijst met veel inspiratie.

Monuta uitvaartmuziek top 10 van 2021

1. Diverse uitvoeringen – ‘Ave Maria’
2. Andrea Bocelli & Sarah Brightman – ‘Time to say goodbye’
3. Frans Bauer – ‘Een trein naar niemandsland’
4. Claudia de Breij – ‘Mag ik dan bij jou’
5. Danny Vera – ‘Roller Coaster’
6. Mieke Telkamp – ‘Waarheen, waarvoor’
7. Sweet people – ‘En de vogels zongen’
8. André Rieu – ‘The rose’
9. Marco Borsato – ‘Afscheid nemen bestaat niet’
10. Frank Sinatra – ‘My way’

En wat als jij degene bent voor wie de uitvaartmuziek gekozen wordt?

Je denkt er liever niet aan, maar er komt een dag dat jouw kinderen voor jou muziek zullen uitkiezen. Een heftige periode, waarin je ze het liefst wilt ondersteunen. Dit kun je vooraf al regelen. Met een uitvaartverzekering weet je zeker dat je jouw kinderen ontzorgt.

Ook je uitvaartwensen kun je vastleggen, gratis en onafhankelijk of én waar je verzekerd bent. Dit kan je kinderen houvast geven in een moeilijke tijd.

Uitvaartmuiek uitvaart verzekering

Dit artikel is samen met Monuta geschreven.