1 januari 2000 door Ward van Alphen

3-jarige dochter heeft diverse problemen. Is consult bureau Jeugdzorg noodzakelijk?

Ik heb 3 dochters van 10, 7 en bijna 3 jaar oud. Wat betreft de jongste wil ik wat vragen.

Zij is namelijk heel erg verlegen, bang voor nieuwe dingen. Zoals bijvoorbeeld naar de wc gaan zonder kinderbrilletje, dat lukt niet. Ze maakt dan een scène en is helemaal overstuur. Aangezien ik niet wil dat ze haar plas ophoudt, geef ik dan maar toe en zet haar op het kinderbrilletje. Maar ik kan dat toch niet overal mee naar toe nemen?

Ook heeft ze heel veel problemen met eten, avondeten zoals vlees, groente en aardappelen eet ze helemaal niet. Ook een toetje kan haar niet echt bekoren met het gevolg dat ze dus vaak zonder eten naar bed gaat.

Nu was ik bij de huisarts omdat ze vaak klaagt over buikpijn en heel erge diarree heeft gehad. Trouwens de ontlasting doet ze nog niet op de wc, maar in haar onderbroek of luier. De huisarts adviseerde mij om bij bureau Jeugdzorg hulp te gaan zoeken. Ik accepteerde dat maar nu achteraf vraag ik mij af of dit niet wat overdreven is.

Wat is uw advies?

Antwoord

Op zich komen dit soort problemen (nog niet zindelijk, eetproblemen, verlegenheid) wel vaker voor bij kinderen van bijna drie jaar oud, en dan hoeft er nog geen sprake te zijn van een groot probleem.

Diverse oorzaken mogelijk

Ik heb uw dochter niet gesproken en weet dus ook niet goed waarom ze het gedrag vertoont dat u beschrijft. Het kan met haar karakter te maken hebben, of met een fase waarin ze zit. Het kan er ook op wijzen dat het u als ouders niet lukt om een goed evenwicht te vinden tussen jezelf aanpassen en eisen/grenzen stellen, een opvoedingsprobleem dus.

Soms kan dit soort gedrag een signaal voor een andersoortig, onderliggend probleem zijn.

Advies huisarts

Waarom de huisarts u adviseerde om naar Bureau Jeugdzorg te gaan, dat kunt u hem het beste zelf vragen. Ik denk dat hij/zij in elk geval dacht dat u als ouder de indruk maakte er zelf niet meer uit te komen. En misschien maakte hij zich mede daarom ook zorgen over uw dochtertje.

Wellicht was het ook wel niet de eerste keer dat u met uw dochtertje bij hem/haar kwam. Er is ook geen sprake van één probleem, maar van meerdere. Bovendien zal de huisarts van mening zijn dat er niet in de eerste plaats een medisch probleem speelt, want anders had hij/zij ook naar de kinderarts kunnen verwijzen.

Bij Bureau Jeugdzorg zult u over het algemeen eerst een kennismakingsgesprek krijgen. Daarna wordt gekeken of er hulp moet komen, en zo ja, door wie dat het beste gegeven kan worden.

Tweede mening hulpverlener

U kunt dan ook noemen dat het vooral de huisarts was die zich zorgen maakte. Het komt vaker voor dat anderen dan de ouders zelf zich, terecht of onterecht, zorgen maken over een kind. En zo nog eens de mening van een andere hulpverlener hierover te horen krijgen. Wel behoort die hulpverlener dan uw dochtertje zelf te zien om een eigen indruk van haar te verkrijgen.

U kunt natuurlijk ook nog eens teruggaan naar uw huisarts, en het nog eens voorleggen. En u kunt het nog een tijdje aanzien, als u denkt dat het met de ontwikkeling van uw dochtertje wel goed zit.

Maar als de problemen blijven bestaan en/of er nog andere klachten ontstaan, dan is het in elk geval verstandig om het advies van de huisarts op te volgen.