Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 juni 2004 door Lissy de Ridder

3 Kilo aangekomen in 3 maanden. Is dat normaal? (7 jr)

Mijn dochter van net 7 jaar is in de afgelopen drie maanden 3 kilo gegroeid. Haar eet- en bewegingspatroon is hetzelfde gebleven. Ze is ongeveer 1.25 m lang en weegt nu 26 kilo. Is het normaal dat ze zo snel groeit?

Antwoord

Op dit moment ligt de lengte van uw dochter in ieder geval precies op het gemiddelde. Dat wil zeggen: de ene helft van de populatie is groter, en de andere helft is kleiner.

Van belang is echter of ze steeds volgens haar "eigen lijn" gegroeid is. Als ze plots afbuigt van deze curve (naar boven of naar beneden), moet bekeken worden wat hiervan de reden is.

Het gewicht kan veel meer schommelen dan de lengte. Tijdens ziekte, of tijdens een groeispurt, kan het gewicht tijdelijk afnemen. En in tijden van welvaart kan het gewicht juist toenemen. Belangrijk hierbij is dat het gewicht niet blijvend te veel toeneemt.

Helaas is adipositas (vetzucht) tegenwoordig een veel voorkomend probleem. Dat hangt samen met onze hoge voedsel-inname, in combinatie met relatief veel vet-inname en een afname van lichamelijke inspanning. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Want genezen (lees: structureel afvallen) is namelijk vreselijk moeilijk.

Het gewicht van uw dochter bevindt zich net boven het gemiddelde en ruim binnen de grenzen van datgene wat normaal is. Bij uw dochter zou er pas reden tot zorg zijn als er sprake is van een té grote gewichtstoename, waarbij ze steeds meer boven het gemiddelde uitkomt.