23 juni 2005 door Merit Tabbers

Af en toe stekende pijn in de borst. Wat kan dat zijn? (8 jr)

Onze zoon van - bijna - 8 heeft soms last van stekende pijn in het midden van de borstkas. De pijn komt en gaat dan snel weer weg. Het gevoel trekt van boven naar beneden.

Het is tot nu toe gebeurd als hij druk aan het spelen is. Kan het iets aan zijn hart zijn? Of wellicht een spiertje dat niet lekker zit? Verder nooit eerder klachten gehad. Zijn groei is overigens wel beneden gemiddeld.

Antwoord

Wat U beschrijft klinkt onschuldig, alhoewel het natuurlijk wel vervelend kan zijn. Hoogstwaarschijnlijk is het inderdaad een spiertje dat uw zoon parten speelt. Bij problemen met het hart zijn er vaak heel andere klachten, zoals: benauwdheid, snel moe, verminderde inspanningstolerantie en soms gewichtstoename.

Als hij verder gezond is, kan ik zo geen andere oorzaken bedenken. Zijn groei kan best beneden gemiddeld zijn, als de groei maar constant is en natuurlijk niet ál te ver onder het gemiddelde ligt.

Als de klachten verergeren en/of veel langer duren, en zeker als er klachten bijkomen (zoals koorts), dan is het wel nuttig om even langs de huisarts te gaan. Er kan dan namelijk sprake zijn van een longontsteking of van reflux (irritatie van de slokdarm, door het terugstromen van de zure maaginhoud). Maar daar zijn nu geen aanwijzingen voor.