Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

2 september 2004 door Lissy de Ridder

Afwijkende schedelvorm - hoe komt dat? (5 mnd)

Is op een röntgen-foto te zien of de fontanel aan de voorkant van een baby-hoofdje open of dicht is? Ik vraag dat om de volgende reden. Mijn zoontje van 5 maanden heeft een beetje een puntig voorhoofdje. Voor de rest is hij kerngezond en hij heeft ook verder geen afwijkingen in het gezicht.

Het consultatiebureau wilde toch graag dat er even iemand naar keek. Gisteren is er daarom een röntgem-foto gemaakt en men vertelde ons dat de fontanellen keurig open zijn. Desondanks moesten we een afspraak maken met de kinderarts.

Omdat daar weer weken overheen gaan en omdat wij zo bezorgd zijn (de informatie van het internet is niet opbeurend), zouden wij zo graag iets meer te weten willen komen. Alvast heel erg bedankt voor uw tijd en hopelijk antwoord!

Antwoord

Een afwijkende schedelvorm op zuigelingen-leeftijd komt veel voor. De meest voorkomende oorzaak is de slaaphouding.

Om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te houden, is het algemeen geldende advies om een baby in rugligging te laten slapen. Een bijkomstigheid is echter dat sommige zuigelingen hierdoor een voorkeurshouding ontwikkelen en altijd met hun hoofdje naar dezelfde kant liggen. De schedel van een zuigeling is vrij flexibel en kan hierdoor asymmetrisch worden. Naarmate het kind ouder en groter wordt, gaat deze asymmetrie over het algemeen vanzelf weer weg.

Een veel minder vaak voorkomende oorzaak van een afwijkende schedelvorm is craniosynostose. Bij craniosynostose sluit één van de schedelnaden te vroeg. De schedel blijft gewoon doorgroeien, maar niet in de richting van de gesloten schedelnaad, waardoor hij asymmetrisch zal worden.

Op een röntgenfoto van de schedel is inderdaad te zien of de schedelnaden en fontanellen al dan niet open zijn. Die foto was dus bedoeld om een eventuele craniosynostose uit te sluiten.

Van deze afstand kan ik helaas niet zeggen wat het geval is bij uw zoon. De foto is blijkbaar al beoordeeld door de radioloog. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat er afwijkingen zijn gezien, anders had u dat echt wel gehoord.

Lees ook: