Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

22 oktober 2010 door Fleur de Lorijn

Al 6 maanden verkouden. Pufjes ja/nee? (10 mnd)

Ons dochtertje is bijna 10 maanden en al 6 maanden bijna aaneengesloten verkouden. Daarbij stinkt ze nu al 2 maanden uit haar mond. Ze slaapt hierdoor slecht. Eten en drinken gaat normaal.

Haar longen zijn okee, maar toch heeft de huisarts Flixotide en Ventolin voorgeschreven. Ik vind het een beetje voorbarig om zulke stevige medicatie te geven zonder te weten wat er echt aan de hand is. Bovendien is er niets mis met haar longen en daar zijn die medicijnen toch voor?

Antwoord

We zien als dokter veel kinderen die aanhoudend verkouden zijn, zeker in de leeftijd van uw dochter. Meestal is dit gewoon pech en pakken ze het ene virus na de andere.

Sommige van deze kinderen worden benauwd (of ze gaan piepen of hoesten). Dan hebben ze dus last van hun longen. Bij dit soort benauwdheid kunnen pufjes zoals Ventolin heel zinvol zijn, omdat ze de luchtweg verwijden en dus de benauwdheid kunnen verminderen. Als het heel vaak voorkomt, geven we Flixotide, een ontstekingsremmend pufje.

Als uw dochter nooit last heeft van de longen (dus nooit benauwd is), is Flixotide en/of Ventolin inderdaad niet nodig. Ik ga er echter vanuit dat de huisarts toch een aantal keer piepen over de longen heeft gehoord, want anders zou hij of zij geen pufjes voorschrijven. Ik zou dit een keer met uw huisarts kunnen bespreken.

Tot slot de geur uit de mond. Behalve in de longen of de hogere luchtwegen kunnen virussen ook een ontsteking in het KNO-gebied (keel, neus en oren) veroorzaken. U vertelde dat ze al 2 maanden uit haar mond stinkt; dat zou goed te maken kunnen hebben met een ontsteking in het KNO-gebied. Ik zou dit door uw huisarts laten beoordelen en overleggen of het zinvol is om een keer naar een KNO-arts te gaan. Soms is dit soort ontstekingen, in combinatie met het vele ziek-zijn, een reden om de keel- of neusamandelen te verwijderen, al is uw dochter daar nog wel erg jong voor. Meestal gebeurt dit niet voor het eerste levensjaar.

Lees ook: