19 november 2010 door Fleur de Lorijn

Allergisch voor groenten, kan dat? (11 mnd)

Mijn zoontje van 11 maanden begint steeds vaker rode uitslag te krijgen na het eten. Helaas komen we er niet precies achter waarop hij reageert. Van aubergine kreeg hij meteen een rood gezicht en jeuk. Bij andere soorten groenten gebeurt het ook.

Hij heeft eczeem en luchtwegklachten (zijn broer heeft dit ook en is allergisch voor kippenei).

Is het mogelijk dat hij overgevoelig reageert op groenten of is het een teken van een andere voedselallergie of -intolerantie? Hier heb ik namelijk nooit van gehoord. Vanaf welke leeftijd kan hij getest worden?

Antwoord

Rode uitslag na het eten lijkt inderdaad wel op een allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel. Nu zou je natuurlijk heel graag willen weten op welk voedingsmiddelen hij reageert, en op welke voedingsmiddel niet.

Er zijn een aantal testen die we in het ziekenhuis doen, ook op deze jonge leeftijd, zoals bloedonderzoek en huidpriktesten. Maar... dat zegt zeker niet alles. Het geeft alleen de zogenoemde sensibilisatie (overgevoeligheid) aan. Daar bedoel ik het volgende mee. Als er uit het bloed en/of de huidpriktest komt dat uw kind gevoelig is voor bijvoorbeeld noten, dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat uw kind een noten-allergie heeft. Je zal hem dan een noot moeten geven en kijken of hij dan allergisch reageert.

Zo zult u ook met de verschillende groentes aan de slag moeten, om erachter te komen op welke hij nu daadwerkelijk reageert. Dat betekent dus 1 groente per keer.

Ik denk trouwens wel dat het verstandig is om naar een kinderarts te gaan om samen naar de allergie te bekijken, en zo nodig ook het eczeem en de luchtwegklachten te bespreken.