23 april 2010 door Fleur de Lorijn

Allergisch voor mayonaise? (21 mnd)

Mijn dochtertje van 21 mnd zit elk keer ónder de uitslag (rode vlekken) als ze mayonaise heeft gegeten. Hoe kan dat? Is ze allergisch? En zo ja, voor wat precies?

Antwoord

Het aantonen van een voedsel-allergie is erg lastig. Er bestaat helaas geen makkelijke test waarmee je de diagnose 'voedsel-allergie' kunt stellen (of juist kunt uitsluiten). Je moet dus een beetje op je gevoel – of beter: met je gezonde verstand – te werk gaan.

In mayonaise zitten allerlei ingrediënten, waaronder olie, azijn of citroensap, eieren en mosterd. En als het om industrieel gemaakte mayonaise gaat, ook nog allerlei hulpstoffen (extra bindmiddelen, conserveringsmiddelen, etc.) en vaak ook kleurstoffen. Een mogelijke boosdoener zouden de eieren kunnen zijn. Maar als uw dochter in haar normale voeding ook kippeneiwit krijgt – via gewone eieren, cake, koekjes, pasta die gemaakt is met eieren, etc. – en als ze daar verder geen last van heeft, dan is er geen sprake van kippeneiwit-allergie.

Aangezien u niet vertelde dat uw dochter ook last heeft van andere voedingsmiddelen waar kippeneiwit in zit, is bij haar het meest waarschijnlijk dat ze overgevoelig is voor iets anders in de mayonaise, bijvoorbeeld een of meer hulpstoffen of kleurstoffen. U zou eens kunnen kijken wat er gebeurt als u zelf mayonaise maakt, zonder al die industriële toevoegingen (wat wel zo lekker is!). En als u dat te veel werk vindt, kunt u natuurlijk een ander merk proberen.

Als het probleem blijft bestaan, ook met andere soorten mayonaise, al dan niet zelf gemaakt, dan zou ik even geen mayonaise meer geven, en het over een jaar weer eens proberen. Overigens is zo'n (lokale) irritatie vervelend maar niet gevaarlijk.

Lees ook: