Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

13 september 2001 door Sanderijn van der Doef

Als twee minderjarige kinderen (12-15) met elkaar naar bed gaan, is dat dan strafbaar? En wat moet ik doen?

Vraag 1

Gister ontdekte ik dat mijn zoon van 15 en zijn vriendinnetje van 12 met elkaar naar bed zijn geweest. Ik moet zeggen dat het een grote schok was. Zij is nog zo jong!

Ik wil hier nu met hen over praten. Ik weet wel dat er een condoom is gebruikt, maar niet of zij aan de pil is. Ook weet ik niet of haar ouders op de hoogte zijn.

Hoe pak ik dit aan? En moet ik met haar ouders gaan praten?

[Naam en adres bekend bij de redactie]

Vraag 2

Mijn zoon is 14 jaar oud (heeft het lichaam van een 16-jarige) en heeft een vriendinnetje van 13. Stel dat hij geslachtverkeer heeft of zoiets met zijn vriendinnetje. Hoe staat de wetgever hier tegenover? Voor mijn gevoel hoort dat thuis in het normale ontwikkelingspatroon van kinderen maar gezien al de recente publicaties ben ik een beetje de draad kwijt.

Antwoord

Het is bijna altijd even slikken als je merkt dat je kind voor het eerst met iemand naar bed is geweest. Je kind blijkt dan opeens geen kind meer te zijn, maar iemand die een volwassen seksuele relatie heeft. De meeste ouders blijken hun kind ook te jong te vinden daarvoor.

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren in Nederland voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben, is 17 jaar. Maar het kan ook veel ouder of veel jonger zijn. Uw zoon is dus wel enigszins aan de jonge kant.

Erg jong

Zijn vriendin is, op zijn zachtst gezegd, nog erg jong. Toch is het gebeurd en blijkbaar is er een condoom gebruikt. Dat is in ieder geval positief. Ik zou er zeker eens met uw zoon (en eventueel later ook een keer met zijn vriendinnetje erbij) over praten.

Het is belangrijk dat zij allebei begrijpen dat ze zich niet moeten laten dwingen of overhalen om seks te hebben als ze er eigenlijk nog niet aan toe zijn of er geen zin in hebben. Als een van beiden het niet wil, moet de ander dat respecteren.

Maar het zou best kunnen zijn dat ze dit besluit samen zeer bewust hebben genomen. Dan zijn ze wel jong, maar als ze het allebei willen, kun je het niet verbieden of tegenhouden en kun je ze als ouder alleen maar op het hart drukken om het veilig (met voorbehoedmiddelen) en niet tegen iemands wil te doen.

Veilig vrijen

Veilig vrijen betekent in hun geval dat het beter is de pil te gebruiken dan alleen een condoom. Met 'hun geval' bedoel ik dat ik aanneem dat ze beiden nog nooit eerder met een ander naar bed zijn geweest (waardoor het risico op seksueel overdraagbare ziekten niet aanwezig is).

Het risico op een gebruikersfout met een condoom is nu eenmaal groter dan bij de pil (te laat omdoen, scheuren van het condoom, te snel afglijden, etc.). Ook dát zou ik uw zoon duidelijk maken, als er tenminste nog sprake is van een herhaling.

De ouders van het vriendinnetje

Of u het wel of niet met de ouders van het vriendinnetje moet bespreken, hangt af van een aantal zaken. Ik ben geneigd het af te raden, omdat het om een privé-zaak van deze kinderen gaat.

Afhankelijk van de relatie die u heeft met haar ouders en afhankelijk van de relatie die het meisje met haar ouders heeft (wat kunnen de gevolgen zijn als haar ouders het weten?) kunt u dit met uw zoon overleggen en overwegen.

Seks met 12 is niet strafbaar

Hierbij is het belangrijk om te weten (die vraag wordt vaak gesteld) dat kinderen tussen 12 en 16 jaar in principe seks mogen hebben met elkaar zonder dat strafbaar is, tenzij een van beide jongeren, ofwel de ouders (of de voogd), hierover een klacht indient bij de politie.

Dan zal de politie de beide jongeren hierover ondervragen (ze gaan dan na of er sprake was van onvrijwillige seks). Afhankelijk van de bevindingen zal de politie besluiten wel of niet over te gaan tot vervolging.

Was de geslachtsgemeenschap van beide kanten vrijwillig, dan zal de politie nooit actie ondernemen.