Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 juni 2010 door Fleur de Lorijn

Alsmaar bloed bij de poep. Wat kan dat toch zijn? (4 mnd)

Mijn dochter van 4 maanden heeft al sinds enkele weken na de geboorte kleine beetjes bloed in haar poepluiers. Ze is door een kinderarts onderzocht. Uit bloedonderzoek is niets naar voren gekomen.

Bij onderzoek naar de ontlasting bleek dat er witte bloedlichaampjes in de ontlasting zaten. De kinderarts zei dat dit duidt op een ontsteking, maar het kon niets ernstigs zijn want dan zou ze er last van moeten hebben en dat is niet het geval.

De arts kon alleen een koemelkallergie als oorzaak bedenken en omdat mijn dochter borstvoeding krijgt, heb ik 6 weken een dieet gevolgd. Er was echter geen verschil te merken, ook niet toen ik weer met het dieet stopte. Toch blijft de kinderarts bij een koemelkallergie. Het CB en ikzelf hebben hier grote twijfels over omdat ze helemaal geen andere allergische symptomen heeft. Alleen die kleine beetjes bloed.

Ik ben toen naar een homeopathisch arts gegaan en die zei dat het aan de rijping van de darmpjes ligt. Die zouden nog niet volledig ontwikkeld zijn. Deze arts schreef Orthiflor voor en dat leek goed te helpen. Het is nu wel een stuk minder dan eerst en het bloed blijft soms wel 2 weken weg maar helemaal weg is het nog niet! De Orthiflor krijgt ze trouwens sinds een paar weken niet meer.

Ik heb het ook aan tientallen andere ouders gevraagd maar niemand die dit probleem ook heeft gehad met zijn of haar kind.

Wat kan dit toch zijn? En vooral: is het echt niets ernstigs? Wanneer en hoe houdt het op?

Antwoord

Bloed bij de ontlasting kan meerdere oorzaken hebben. Koemelkallergie kan daar inderdaad een van zijn. Je zou dan echter verwachten dat met een koemelkvrij dieet er wel een duidelijke verbetering optreedt.

Ook kan een scheurtje bij de anus (fissuur) bloed geven bij de ontlasting.

Andere oorzaken kunnen zijn: obstipatie, of een poliep in de darm.

Mijn advies zou zijn, als uw dochter ondanks het koemelkvrije dieet bloedverlies blijft houden, om terug te gaan naar de kinderarts voor verder onderzoek.

Lees ook: