6 december 2001 door Diederik Bosman

Alsmaar zo'n enorme dorst - duidt dat op suikerziekte? (1½)

Onze Joris van net anderhalf is een enorme drinkebroer. Ik denk dat hij dagelijks wel een beker of acht à tien drinkt, en daarnaast ligt-ie nog een à twee keer per dag aan moeders borst.

Wij lachen er altijd een beetje om ("Wat wordt dat straks als-ie het uitgaansleven ontdekt?!"), maar ineens ik vroeg me af: kan eeuwige dorst niet een symptoom zijn?

Joris wekt beslist geen zieke indruk, is vrolijk, eet goed, en ontwikkelt zich voortvarend. Dus niets om ons zorgen over te maken, eigenlijk.

Antwoord

Als een kind alleen dorst heeft, zonder opvallende bijverschijnselen, dan is dat meestal onschuldig. Veel drinken is in principe gezond en goed, en sommige kinderen hebben gewoon een hoger vocht-verbruik dan andere (actiever, meer zweten, etc.)

Veel dorst hebben kan echter ook een eerste symptoom zijn van een ziekte, zoals suikerziekte (Diabetes Mellitus). Maar in dat geval zijn er meestal nog meer dingen opvallend aanwezig.

Bij suikerziekte plassen kinderen enorm veel en zolang de suikerziekte niet wordt behandeld, blijven ze doorgaan met veel plassen. Daardoor krijgen ze enorme dorst; zo erg dat ze er 's nachts vaak wakker van kan worden. Tegelijkertijd dreigen ze ook uit te drogen, verliezen ze gewicht, en voelen ze zich meestal niet erg lekker.

Dus: als een kind alleen overdag dorst heeft, en er verder geen enkel ander symptoom aanwezig is, dan klinkt dat heel onschuldig.

In alle gevallen waarbij er wél andere tekenen van suikerziekte bijkomen, zoals hierboven beschreven, raden wij iedereen aan om met wat plas naar de huisarts te gaan en te laten nakijken of er misschien sprake is van suikerziekte.

Lees ook: