2 juli 2010 door Fleur de Lorijn

Amandelen verwijderen vanwege huisstofmijt-allergie? (6 jr)

Onze zoon van 6 jaar oud heeft met name in de winter last van hoest-aanvallen. Ook ademt hij veel door zijn mond. Er is onlangs naar zijn amandelen (neus en keel) gekeken, maar de KNO-arts vond het (nog) niet nodig om ze te verwijderen. Hij zou er wel overheen groeien.

Er is tevens een allergietest gedaan. Daaruit bleek dat hij veel last heeft van huisstofmijt.

De KNO-arts wil hem graag nog een keer zien en zal dan waarschijnlijk alsnog adviseren om de keel- en neusamandelen weg te halen. Dit zou de klachten verminderen die veroorzaakt worden door huisstofmijt in combinatie met de grote amandelen. Onze vraag: is dit waar? Moeten we ze dan inderdaad laten weghalen?

Antwoord

Wat er kan gebeuren, is dat door de allergische reactie op huisstofmijt de amandelen kunnen opzwellen, met als gevolg de klachten die u beschreef. De vraag is dan wat je moet doen.

Het weghalen van de amandelen is een mogelijkheid, maar dat is een beslissing die je toch niet lichtvaardig neemt. De KNO-arts moet er dan echt van overtuigd zijn dat de klachten zullen verminderen, omdat het weghalen van amandelen een invasieve (ingrijpende) ingreep is.

Ik ga ervan uit dat uw KNO-arts dit heel goed kan beoordelen en dat u daar dan op kunt vertrouwen.

Voor je gaat snijden, zou je eerst andere dingen kunnen proberen. Is er bijvoorbeeld al een anti-allergische neusspray geprobeerd? Die kan de zwelling van de neusamandelen mogelijk verminderen en voorkomt soms een operatie. En zijn er al ontstekingsremmende pufjes tegen het hoesten geprobeerd? Zo niet, bespreek deze opties dan eens met uw huisarts.

Verder is het belangrijk om uw huis zo goed mogelijk aan te passen, in verband met zijn huisstofmijt-allergie. Dus:

  • niet roken;
  • geen huisdieren;
  • en zo min mogelijk vocht in huis.

Er bestaan ook allergie-dichte matrashoezen. Daarvan wordt gezegd dat ze de klachten kunnen verminderen, maar ik ken geen literatuur waarin dit bevestigd wordt.