14 november 2008 door Frea Kruisinga

Besmetting met Giardia Lamblia via kattenpoep?

Onze beide zonen, van 2 en 4 jaar, hebben een giardiasis infectie. Omdat dit voor de oudste al de tweede keer is, vragen wij ons af waar deze infectie vandaan komt.

Kan het zijn dat ze bijvoorbeeld besmet zijn geraakt doordat er kattenpoep uit de tuin onder hun nageltjes is blijven zitten? Of komt giardiasis lambliae niet voor bij katten? Hoe lang blijft de parasiet in leven buiten een gastheer?

Antwoord

Giardia Lamblia is wereldwijd de meest voorkomende parasiet; hij is zeer besmettelijk. Besmetting met slechts enkele Giardia-cysten is al voldoende om geïnfecteerd te worden. Zo'n cyste is een soort blaasje, met een pril stadium van de parasiet daarin. Cysten kunnen ook buiten het lichaam lang overleven, terwijl de parasiet dat zelf niet kan.

De besmetting loopt via de zogenaamde fecaal-orale route: voedsel, water of direct contact met bijvoorbeeld de handen.

Door altijd goed de handen te wassen en goede hygi├źne te betrachten, kan het besmettingsrisico worden verminderd. Het risico zal echter nooit nul worden. Het komt voor dat de parasiet meerdere kinderen tegelijk besmet, bijvoorbeeld op scholen of kinderdagverblijven.

De parasiet komt ook voor bij dieren, zoals honden en katten. De bijdrage van dieren in de besmetting is echter nog niet duidelijk. Het is bijvoorbeeld niet zo dat mensen met huisdieren vaker een Giardia-infectie hebben. In water kunnen de cysten weken tot maanden blijven leven en voor besmetting zorgen.

Lees ook: