Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7 december 2004 door Merit Tabbers

Bijna dagelijks vaginale afscheiding. Waar kan dat door komen? (6 jr)

Mijn dochter van 6 jaar heeft al bijna twee jaar last van (bijna dagelijkse) vaginale afscheiding. Het ziet er soms een beetje groenig uit. Ik ben hier al vaak voor naar de huisarts geweest, maar ze zegt dat mijn dochter een paar dagen in een warm badje moet zitten. En dat het dan wel over zal gaan...

De huisarts heeft een keer een kweekje gedaan maar volgens het AMC-ziekenhuis had ze niet genoeg kunnen weghalen uit haar vagina dus de uitslag uit het AMC was dat ze geen bacteriën hadden gevonden.

Mijn dochter zit op zwemles, kan het hierdoor komen? Bovendien heb ik uitgebreid uitgezocht of ze niet seksueel is misbruikt of zo, en dat is niet het geval. Ze draagt altijd katoenen ondergoed en veegt zich af van voor naar achter.

Antwoord

Uw dochter heeft last van 'fluor vaginalis'. Dat is de medische term voor vaginale afscheiding. Het komt regelmatig voor en er kunnen meerdere oorzaken zijn:

1. Fysiologisch (dat wil zeggen: 'natuurlijk' of 'normaal') - dit komt voor bij pasgeborenen door de invloed van oestrogenen (hormonen van de moeder). Ook kan zulke afscheiding optreden bij oudere meisjes die ongesteld zijn, voorafgaand aan hun menstruatie.

2. Infecties - deze kunnen onder andere ontstaan door slechte (toilet-)hygiëne. Vaak vegen kinderen zich af van achteren naar voren, waardoor bacteriën uit de poep verplaatst kunnen worden naar de vagina, alwaar ze een infectie kunnen veroorzaken.

Ook andere infecties in het vagina-gebied kunnen afscheiding geven, zoals: urineweg-infecties, huid-infecties en worm-infecties.

3. Irritatie - door zeep, badschuim, bodylotion, etc. Denk ook aan het wasmiddel waarmee het ondergoed wordt gewassen.

4. Corpus alienum ('vreemd object') - dat wil zeggen dat er iets in de vagina is gestopt wat daar niet hoort. Kleine meisjes stoppen bijvoorbeeld nog wel eens knikkers in hun vagina, wat uiteindelijk tot een infectie kan leiden.

5. Seksueel misbruik.

Eerlijk gezegd zie ik niet direct een verband met de zwemles. Een pasgeborene of een ongestelde puber is ze ook niet. U zegt dat seksueel misbruik niet het geval kan zijn. En bij een infectie is er vaak koorts. Dat lijkt dus allemaal niet aan de orde te zijn.

Wat overblijft, is irritatie door het gebruik van zeep, badschuim of bodylotion. Als dat zo is, zou ik ermee stoppen. Probeer eventueel ook eens een ander wasmiddel voor het ondergoed (zoals Neutral).

Als u er met de bovenstaande suggesties niet uitkomt, en als het niet vanzelf overgaat, denk ik dat het verstandig is om nog een keer een kweek te laten maken door de huisarts.