Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

9 augustus 2002 door Diederik Bosman

Bilschuiven - kan dat kwaad? (13 mnd)

Mijn dochtertje (nu 13 maanden) kruipt niet, maar is een billenschuiver. Ze zit dan op haar billen, heeft haar rechter been gebogen, en zet zich af met haar linker been. Ze draait haar rechter voet hierbij een beetje naar buiten, waarschijnlijk om zo een groter afzet vlak te hebben.

Ze begint nu ook te lopen (aan de hand, of – een beetje – langs de meubels), en het valt me op dat haar rechter voetje ook bij het lopen naar buiten staat.

Is dit iets om mij zorgen over te maken? Of gaat die voet weer gewoon recht staan als ze eenmaal loopt, en niet meer op haar billen schuift?

Antwoord

Een klein percentage van de kinderen kruipt niet en gaat in plaats daarvan het zogenaamde "billenschuiven" toepassen om zich voort te bewegen. Op zich is dat totaal onschuldig.

Het billenschuiven vereist inderdaad vaak een speciale houding en stand van lichaam en voeten. Hierdoor kan het zijn dat – zoals in uw geval – de rechter voet niet optimaal geplaatst wordt op het moment dat het kindje gaat lopen. Ook dat lijkt ons geheel onschuldig.

Na zo'n 1 tot 3 maanden vanaf nu (dus: bij een leeftijd van 14 à 16 maanden) moet uw kind echter wel gaan lopen. Gebeurt dat niet, dan is het aan te raden om naar een dokter te gaan.

Lees ook: