1 januari 2000 door Diederik Bosman

Bloed in ontlasting en buikpijn. Wat is er aan de hand?

Mijn dochter van 7 jaar heeft sinds 10 dagen bloed in haar ontlasting. Aan het eind als ze haar billen afveegt, ongeveer een druppel of vijf. En ze klaagt over pijn in buik en zij. Ze heeft ook pijn bij het ontlasten en klaagt over jeuk.

Ze heeft van mij al een ontwormingskuurtje gehad en ik smeer het in met zinkzalf. Mijn zoontje klaagt nu ook over jeuk en pijn.

Ik heb van mijn eigen huisarts xylocaine5% gehad voor mijn dochter. Ik vertrouw het niet. Wat is er aan de hand?

Antwoord

Bloed bij de ontlasting lijkt altijd erg eng. Het feit dat het optreedt bij het afvegen betekent eigenlijk altijd dat er sprake is van een fissuurtje (scheurtje bij de anus).

Meestal ontstaat een dergelijk scheurtje als gevolg van harde ontlasting waardoor de anus als het ware een beetje uitscheurt. Het gevolg is pijn bij ontlasting en een beetje bloed bij het afvegen.

Een ander verhaal is het als er sprake is van bloed echt door de ontlasting heen, maar dat lijkt hier niet het geval.

Het advies is voorkom dat uw dochtertje harde ontlasting heeft door haar bijvoorbeeld met lactulose te laxeren. Waarschijnlijk gaat hiermee ook haar buikpijn weg.

Doordat de ontlasting dun wordt komt het gebied rondom de anus minder op spanning te staan wat noodzakelijk is voor genezing. Het scheurtje geneest niet direct en het kan een paar weken duren. Als de ontlasting hard blijft zal het net genezen scheurtje elke keer opnieuw weer uitscheuren.

Mocht het bloedverlies nog maanden blijven bestaan en de ontlasting is normaal en niet hard dan pas is verder onderzoek eventueel nodig. Vooralsnog is het niet zorgelijk.

Lees ook: