3 april 2009 door Frea Kruisinga

Bolle buik - op dieet of gewoon de groeispurt afwachten? (10 jr)

Onze dochter is nu 10 jaar oud en heeft altijd een 'baby-buik' gehad. Wij dachten (en hoopten) dat deze in de loop der jaren wel weg zou gaan, maar de buik is er nog steeds en is zichtbaar onder T-shirts.

Ze lust alles en ze eet graag en veel. We proberen dit te remmen door niet meer dan twee boterhammen bij het ontbijt te geven, en 's avonds maar één maal op te scheppen. Qua lengte en gewicht zit ze denk ik wel aardig (1.52m en 40kg).

Moet ze op dieet of kunnen we haar geven wat ze wil (3-4 boterhammen per maaltijd)? En gaat die buik nog weg tijdens de groeispurt?

Antwoord

Een bolle buik kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een veel voorkomende oorzaak in deze tijd is een te hoog gewicht voor de lengte, oftewel: te dik zijn. Het gewicht van uw dochter past echter prima bij haar lengte. Ze hoeft dus niet af te vallen, waardoor een dieet niet nodig is. In principe kan ze gewoon eten wat ze wil.
  • Een andere veel voorkomende oorzaak is veel lucht in de darmen. Dat kan te maken hebben met het eten van dingen die veel gasvorming veroorzaken (zoals: bonen of vruchtensuikers), of omdat er sprake is van een lactose-intolerantie, waarbij lactose in de voeding niet goed wordt omgezet. Verschijnselen kunnen zijn: buikpijn, krampen en winderigheid. Maar dat hoeft niet per se.
  • Ook obstipatie (verstopping) kan een bolle buik tot gevolg hebben.
  • Tenslotte kan de buik opzwellen door vocht. Dit komt echter niet zo veel voor en gaat vaak samen met een wat serieuzer onderliggend probleem.

De bolle buik van uw dochter kan dus allerlei oorzaken hebben. Omdat ik de oorzaak niet ken, kan ik helaas niet voorspellen of het vanzelf zal wegtrekken. Als u zich zorgen maakt, en zeker als er ook buikklachten zijn, raad ik u aan om het eens te bespreken met de huisarts.