Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

26 maart 2010 door Sanderijn van der Doef

Broer en zus hebben "seks gehad". Wat nu? (5 en 8 jr)

We hebben twee kinderen: 5 jaar (meisje) en 8 jaar (jongen). Onze dochter vertelde mij gisteren dat zij en haar broertje "seks hebben gehad". Gelukkig is er niet gebeurd wat ik dacht. Het blijkt dat ze hun pyjama uitgetrokken hebben, en dat ze gezoend hebben ("tongen tegen elkaar").

Ik heb gezegd dat ik begrijp dat ze nieuwsgierig zijn, en dat ik begrijp dat ze dat willen uitproberen, maar dat ik liever heb dat ze daar nog mee wachten en dat het niet de bedoeling is dat je dat met je broer of zusje doet. Op hun vraag "waarom?" heb ik niet echt een goed antwoord kunnen bedenken.

Daar heb ik het bij gelaten. Maar ik maak me er wel zorgen over. Ik moet ze toch met een gerust hart samen kunnen laten.

Wat moet ik hier nu verder mee? Moet ik hier überhaupt verder iets mee?

Antwoord

Jonge kinderen tussen 3 en 9 jaar kunnen erg bezig zijn met het ontdekken van hun seksuele gevoelens. Uw eigen kinderen hebben duidelijk ergens de klok horen luiden: het woord 'seks' brengt spannende gevoelens teweeg, maar ze weten niet precies wat het eigenlijk betekent. Ze hebben gezoend met de tongen tegen elkaar en reken maar dat ze daar kriebels van in hun buik hebben gekregen...

Op zich is er niets aan de hand. En eigenlijk hoeft u hier ook niet zoveel mee. Dat er tongen tegen elkaar worden gedrukt, en dat je kriebels kunt krijgen bij dit soort spelletjes, is niets om u zorgen over te maken. Kinderen op deze leeftijd doen dat nu eenmaal. Maar...

Leeftijdsverschil

Het leeftijdsverschil tussen uw kinderen is net op de grens. Meestal zeg ik dat kinderen die meer dan 3 jaar schelen, dit soort spelletjes niet moeten doen. Dan zitten ze namelijk in een verschillende ontwikkelingsfase, waarbij het oudste kind intimiderend gedrag kan vertonen ten opzichte van het jongste kind. Hij kan haar dwingen tot dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld.

Dat zou voor mij de enige reden zijn om uw kinderen te vragen dit soort spelletjes niet meer samen te doen.

Maar nogmaals: als het alleen maar blijft bij 'tongen tegen elkaar', dan is er eigenlijk niets aan de hand.

Uitleggen wat 'seks' betekent

Een ander punt is dat het wel tijd wordt om beide kinderen uit te leggen wat 'seks' echt betekent. Dat is immers meer dan alleen maar 'tongen tegen elkaar'. En dat seks alleen gebeurt als twee volwassenen van elkaar houden. Kinderen hebben geen seks met elkaar, en al helemaal niet als ze broer en zus zijn.

Misschien dat u nog even wilt wachten met deze uitleg. Maar bedenk dan wel dat een juiste uitleg ook kan voorkomen dat uw kinderen bij 'seks' blijven denken dat het alleen maar gaat om tongen tegen elkaar, en dat kinderen dat ook doen.

Bij uw uitleg over wat 'seks' dan wél inhoudt, kunt u allerlei leuke boeken voor kinderen gebruiken. Zie: Product-informatie: seksuele opvoedingsboeken.

De redactie van Ouders Online raadt aan:

  • Ik vind jou lief voor 3 tot 7 jaar
  • Ben jij ook op mij? voor 7 tot 11 jaar