Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 mei 2008 door Frea Kruisinga

Darmkrampjes, slijmerige ontlasting en eczeem - wat doe je daaraan? (5 mnd)

Mijn zoontje (nu ruim 5 maanden) heeft al vanaf zijn geboorte last van darmkrampen en af en toe slijmerige diarree. Hierdoor slaapt hij ook erg onrustig. Daarnaast heeft hij vanaf ca. 2 maanden flinke eczeem in zijn gezicht, dat regelmatig opvlamt.

Ik heb 3 maanden borstvoeding gegeven, waarbij ik de laatste 4 weken een koemelkvrij dieet heb gevolgd. Hierbij verminderde het eczeem, maar het ging nog niet geheel weg.

Hierna zijn we gestart met Nutramigen, waarna de eczeem volledig verdween. Maar de buikkrampen en het onrustig slapen bleven.

Hij heeft ook verborgen reflux, waarvoor hij Losec heeft gehad. De ph-meting was echter goed. Verder heeft hij ook al 2 maanden een kuch-hoestje, en rochelt hij na de voeding.

Mijn vraag: reageert mijn zoontje nu nog op de Nutramigen en is het de moeite waard om Neocate te proberen?

Antwoord

De verschijnselen die u beschreef, zoals de darmkrampen, de slijmerige ontlasting en het eczeem, wijzen erg in de richting van een koemelk-eiwit allergie. Deze verschijnselen ontstaan door een allergische reactie op koemelk-eiwit.

Nutramigen is een voeding waarbij het koemelk-eiwit in kleine stukjes is gehakt, zodat het geen allergische reactie meer veroorzaakt.

Toch kan het voorkomen dat zelfs die kortere eitwitketens van de Nutramigen nog steeds een reactie veroorzaken. Dan zou je inderdaad Neocate kunnen overwegen. Dat is een voeding die bestaat uit losse aminozuren, de kleinste bouwstenen van een eiwit.

Stap echter niet zomaar over. Doe dit altijd in overleg met (en onder begeleiding van) de arts die uw zoontje behandelt.

Lees ook: