25 november 2005 door Merit Tabbers

De artsen zeggen: 'groeipijn', maar dat geloof ik niet. Hoe vraag je een second opinion? (11 jr)

Onze dochter van 11 heeft sinds ruim een jaar last van haar knie-, enkel- en pols-gewrichten. Bij belasting volgt pijn. De huisarts en de kinderarts houden het op groeipijn, omdat er geen duidelijke zwellingen of roodheid te zien zijn.

Ze groeit inderdaad aardig maar de pijn lijkt totaal niet op groeipijn.

Ze beweegt steeds minder en heeft steeds eerder last. Fietsen, gym, sport, skaten, etc. gaat echt niet. Moeder en oma hebben beiden Fybromialgie. Wat kunt u adviseren?

Antwoord

Kennelijk bent u niet gerustgesteld. Ik kan dat wel begrijpen, want als je last hebt van groeipijn, dan ga je in het algemeen niet minder sporten. Dat deel van uw verhaal vond ik echt opvallend.

Het feit dat uw dochter last heeft van haar gewrichten, klinkt eveneens niet echt naar groeipijn. Maar heel soms zie ik wel eens kinderen met groeipijn waarbij ook klachten in de enkels optreden.

De vraag is nu: wat kun je doen, als de huisarts en de kinderarts een onbevredigend antwoord hebben gegeven?

Als ik u was, zou ik opnieuw een afspraak maken bij dezelfde kinderarts waar u al eerder geweest bent (eventueel via de huisarts, maar rechtstreeks kan ook) en ik zou uitleggen dat ik het toch niet vertrouw. Vervolgens zou ik vragen om er nogmaals naar te kijken.

Mocht dat niets opleveren, of anderszins onbevredigend zijn, dan kunt u altijd een second opinion aanvragen via de huisarts of via de kinderarts. Sterkte ermee!