1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

De eerste zaadlozing - hoe ga je daarmee om?

Mijn zoon is net 10 geworden. Wanneer kan ik zijn eerste (spontane) zaadlozing verwachten? (Of zou die misschien al buiten mijn medeweten hebben plaatsgevonden?) Mijn man en ik verschillen van mening over de manier waarop we hiermee om moeten gaan. Moeten we hem voorbereiden, en zo ja hoe?

Mijn man vindt het onzin; wat hij weten moet, wil hij niet van zijn moeder horen, is zijn idee. Dat regelt zichzelf wel. Ik vind dat raar. Ik zou mijn zoon daarom zelf graag iets vertellen over wat hij verwachten kan en daarom wil ik ook nu alvast bedenken hoe ik erop zal reageren als het zover is.

Stuur ik hem met zijn vader de kroeg in? Doen we alsof onze neus bloedt? Of gaan we een moeder-en-zoon gesprek aan, en wat zeg ik dan? Zal ik hem feliciteren? Ik heb zelf geen idee eigenlijk. Helpt u mij een eindje op weg?

Antwoord

Jongens krijgen hun eerste zaadlozing ongeveer tussen hun 12e en 14e jaar. Dat is een grove schatting, want echt duidelijk onderzoek naar de leeftijd van de eerste zaadlozing is er nooit gedaan (in Nederland). De gemiddelde leeftijd van de eerste menstrautie daarentegen weten we precies, omdat de schoolartsen in Nederland alle kinderen tussen de 10 en 12 (en ook nog ouder) onderzoeken en daarbij altijd aan meisjes in groep 8 vragen of zij al ongesteld zijn. Vreemd genoeg wordt die vraag nooit aan de jongens gesteld, deels uit schaamte, deels omdat de artsen weten dat jongens daar niet altijd in het bijzijn van hun moeder een antwoord op durven of willen te geven.

Perfecte leeftijd

De kans is dus groot dat uw zoon van 10 nog geen zaadlozing heeft gehad. Meestal zijn er dan al eerdere puberteitsverschijnselen te zien aan een jongen, zoals een groeispurt, ineens grotere voeten, het groeien van zijn piemel en ballen, wat schaamhaar en eventueel al wat okselhaar. Het breken van zijn stem gebeurt meestal na de eerste zaadlozing. Ik vind het nu de perfecte leeftijd om hem daar iets over te vertellen. Als u dat niet doet (zoals u man van mening is), en hem dat zelf laat ontdekken weten we uit onderzoek dat sommige jongens kunnen schrikken of zich schamen bij hun eerste zaadlozing of daar rare idee├źn over kunnen krijgen.

Begin van de puberteit

Jongens van 10 willen nog best wel wat van hun moeder aannemen, dus dat gesprek kunt u echt wel met hem hebben. U kunt bijvoorbeeld opmerken dat hij al wat schaamhaar of al wat pukkeltjes begint te krijgen (of ineens begint te groeien). Vertel hem dat dat het begin van de puberteit is en dat hij nu ook over een tijdje een zaadlozing kan krijgen. Vraag hem of hij weet wat dat is en leg hem uit dat het een bijzonder moment in zijn leven is. Of u hem tegen die tijd moet feliciteren, hangt af of hij het u vertelt. Niet alle jongens willen het vertellen en dat zal een ouder moeten respecteren. Als hij het wel vertelt, is het zeker een felicitatie waard.