6 november 2009 door Frea Kruisinga

Diarree-achtige ontlasting, is dat zorgelijk? (9 jr)

Onze zoon van 9 jaar heeft altijd naar ons idee vreemde ontlasting, een soort diarree. Als hij naar het toilet is geweest, zit alles onder de spetters. Verder heeft hij bij tijden een opgeblazen gezicht en buik...

In tegenstelling tot onze andere kinderen is hij ook wat zwaar. Toen hij 4 was, heb ik dit een keer neergelegd bij de huisarts, maar daar is toen niks mee gedaan.

Hij begint zich nu te schamen als hij ziet hoe hij de toilet moet achterlaten. Verder is het een gezonde, actieve knul. Hij heeft van nature een antipathie tegen melk en brood... Kan dit in verband staan?

Moet ik me zorgen maken om zijn ontlasting? Hij ontlast wel regelmatig en op vaste tijden.

Antwoord

We spreken van 'diarree' bij dunne ontlasting, en van 'chronische diarree' bij meer dan 3 maal per dag dunne ontlasting gedurende meer dan 2 tot 4 weken. Uw zoon lijkt chronische diarree te hebben.

Chronische diarree kan allerlei oorzaken hebben, zoals:

  • een infectie, bijvoorbeeld met parasieten;
  • het niet goed kunnen verteren van bepaalde voedingsstoffen, zoals lactose (melksuiker);
  • een glutenovergevoeligheid (coeliakie);
  • een voedselallergie.

In sommige gevallen, zoals bij coeliakie, kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen worden, met slecht groeien als gevolg. En soms kan de diarree gepaard gaan met een bolle buik, bijvoorbeeld door gasvorming. Een relatie met een opgezwollen gezicht is wat moeilijker te leggen.

Hoewel uw zoon verder gezond en actief is, is het toch heel vervelend als je je moet schamen om ergens naar het toilet te moeten. Dus misschien is het toch goed om eens uit te laten zoeken wat de oorzaak is.