Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7 augustus 2001 door Diederik Bosman

Dochter heeft onopgemerkt week lang blaasontsteking. Is dat schadelijk?

Is het gevaarlijk dat mijn dochter van anderhalf ongeveer een week met een blaasontsteking heeft rondgelopen voordat wij dit in de gaten hadden?

Natuurlijk hebben wij meteen toen wij dit ontdekten alarm geslagen, maar ik voel mij zo schuldig dat zij hier zo lang heeft onder moeten lijden! En hoe ontdek ik het weer zo snel mogelijk als zij het weer krijgt?

Antwoord

U moet zich niet schuldig voelen. Vaak zijn er geen duidelijke klachten van een blaasontsteking. Meestal is er dan ook geen enkel gevaar te verwachten van een week rondlopen met een blaasontsteking. Bij een volgende keer moet u naar de huisarts gaan en vragen of hij/zij de urine van uw kindje wil kweken en het urinesediment wil nakijken.

Aanlegstoornis

Ook moet u nu al overleggen met uw huisarts of er niet verder onderzoek nodig is om te achterhalen waarom zij op deze leeftijd een urineweginfectie heeft gekregen. Heel soms is er namelijk een aanlegstoornis van de urinewegen waardoor kinderen op jonge leeftijd een urineweginfectie krijgen.

Urinekweek

Het is ook van belang om te weten of er echt wel sprake was van een urineweginfectie. De enige juiste manier om een urineweginfectie aan te tonen is een urinekweek. Het bekende urinestickje is absoluut onbetrouwbaar.

Lees ook: