Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Dochter klinkt als pruttelende koffiepot. Zou inhalatiemiddel hiertegen uitkomst bieden?

Mijn dochter is 10 maanden en sinds begin december in de crèche en verkouden. Ze heeft al een keer pseudokroep gehad, en bij deze neusverkoudheid is na een week ook weer hoesten ontstaan.

Omdat het steeds niet overgaat en mijn dochter inmiddels klinkt als een "pruttelende koffiepot" heeft ze van de huisarts een inhalatiemiddel gekregen Combivent dosis-aerosol. Er werd bij gezegd dat dit niet betekent dat zij astma hoeft te hebben, maar omdat de longetjes zowel bij in- als uitademen klinken als de pruttelende koffiepot, zou dit middel uitkomst kunnen bieden.

Ik heb inmiddels de bijsluiter gelezen en schrik er nogal van terug om haar dit toe te dienen. (Trillerigheid, hartkloppingen, etcetera). Omdat mijn dochter verder absoluut niet ziek is, geen koorts heeft en zich heel happy lijkt te voelen, vraag ik me nu ernstig af of ik dit middel wel moet gaan toedienen.

Ik begrijp dat het de luchtwegen kan verwijden, waardoor Caitlin gemakkelijker kan ademen, maar volgens mij heeft ze het helemaal niet benauwd. Ik zou erg graag uw mening willen horen.

Antwoord

De longen van jonge kinderen kunnen gemakkelijk op een verkoudheid reageren met bronchiale hyperreactiviteit. Deze ingewikkelde term betekent dat de luchtwegen als het ware overdreven sterk reageren op een infectie en daarbij licht verkrampen en veel slijm gaan produceren. Hierdoor kan de ademhaling moeilijker verlopen of kan er meer geluid geproduceerd worden bij het ademhalen.

Medicijnen tegen astma

Medicijnen die deze verkramping en overmatige slijmproductie tegengaan kunnen dan goed van pas komen. De medicijnen die hiervoor gebruikt worden zijn inderdaad dezelfde als voor de behandeling van astma worden toegepast. Dit betekent dus niet dat het kind astma heeft.

Het goed luisteren naar de longen geeft vaak een goede indruk of er inderdaad sprake is van deze bronchiale hyperreactiviteit. Als de huisarts dat heeft gedaan zal de beslissing om deze medicijnen te geven juist zijn. Daarnaast is het goed te weten dat kinderen met deze klachten inderdaad niet ziek of benauwd behoeven te zijn.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van trillerig en hartkloppingen komen eigenlijk alleen voor als het medicijn vele malen per dag nodig is en dus vele malen (4 maal of meer) per dag wordt gebruikt. In het geval van uw kindje hoeft u daar dus niet zo bang voor te zijn.

Helpt dit alles allemaal niet dan is het altijd goed om weer naar de huisarts te gaan en opnieuw naar de longetjes van uw kind te laten luisteren. Ook is het belangrijk te weten dat sommige onschuldige virusinfecties van de luchtwegen langdurig dergelijke klachten kunnen geven.

Lees ook: