Home » Vraagbaken » Dochter van 10 jaar oud doet seksuele spelletjes

Dochter van 10 jaar oud doet seksuele spelletjes

Door:

Naomi Dessaur

Mijn dochter van 10 heeft laatst na een logeerpartijtje verteld dat ze wat seksuele spelletjes heeft gedaan met haar vriendinnetje. Ik heb geprobeerd om niet te geschokt te reageren (ik dacht dat dat alleen op jongere leeftijd gebeurde) en we hebben er uitgebreid over gesproken. Mijn dochter merkte wel dat ik het spannend vond en er soms raar van opkeek. Nu heeft ze het idee gekregen dat ze mij al haar "geheimen" moet vertellen. De afgelopen tijd wil ze vooral na het naar bed gaan van alles vertellen over haar experimenten. Ik ben van huis uit niet gewend om zo open te praten over dit soort zaken. Mijn dochter denkt dat ze nu anders is omdat ze dit soort dingen heeft gedaan. Ik vertel haar natuurlijk dat het allemaal niet erg is, maar ze merkt dat ik het moeilijk vind en is daardoor van slag. Ik heb ook wel wat uitspraken gedaan die achteraf niet zo handig waren ( bijv. dat ik wel zou schrikken als ze van alles ergens ingestopt zou hebben). Nu kijk ik erg op tegen deze gesprekjes. Ik heb benoemd dat ze best wel geheimpjes mag hebben, dat ik niet alles hoef te weten. Hoe kan ik hier nu het beste mee omgaan zonder dat ik het problematiseer? Daarnaast wil ik eigenlijk liever dat ze dit soort spelletjes helemaal niet meer speelt en merk ik dat ik haar minder vrij durf te laten.

Antwoord: 

Bedankt voor je vraag. Een situatie die voor veel ouders herkenbaar is. 

Mede daarom besteed ik hier in mijn grotere cursus van 11 video’s een hele video aan het onderwerp geheimen en seksuele spelletjes en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan.

Over de vraag hoe je met het onderwerp geheimen om kan gaan, kan ik het volgende zeggen. Ik denk dat het vooral belangrijk is aan je dochter te vragen wat maakt dat ze dit zo met jou wilt delen en met deze situatie bij je komt. En dat je uitlegt dat je niet alles hoeft te weten. Ook kun je haar uitleggen dat je het van huis uit niet gewend bent zo open met haar te spreken over seksualiteit en dat je het daardoor lastig vindt. Kun je daar open over zijn? Ik raad je verder aan afspraken te maken wanneer een geheim wel en wanneer niet met jou als moeder besproken kan worden. Bespreek dan ook bij wie ze wel terecht kan en met wie ze ook zou kunnen spreken naast jou als persoon. 

Ik vind het overigens wel positief dat je dochter nu graag zaken met je bespreekt en kennelijk heb je de deur voor haar opengezet wat natuurlijk super is. Het is lastig, maar ze durft wel bij je terecht en ik hoop dat je kunt zien hoe goed en fijn dat is. Ik vraag me daarnaast ook af of ze echt geheimen met je wilt delen of sommige situaties aan en met je wilt toetsen, waar ze voorheen niet de ruimte voor heeft gevoeld of gekregen. 

Wat ik je ook nog mee wil geven is dat je ook spelregels voor experimenteren kunt afspreken. Bijvoorbeeld: 

  • Stop niks bij elkaar in een opening
  • Als jij of de ander iets niet wilt moet je daarnaar luisteren
  • Dit mag en kan alleen als jullie het allebei leuk vinden 
  • Je mag dit alleen als een ander iemand gelijkwaardig aan je is zoals dat je allebei dezelfde leeftijd hebt 

Tenslotte geef je aan eigenlijk liever niet te willen dat ze experimenteert en seksuele spelletjes speelt. Voor deze leeftijd is het experimenteren en zeker ook met de eigen sekse heel normaal, ook al voelt dat ongemakkelijk voor ouders. Het zorgt ervoor dat kinderen hun voorkeuren, behoeftes en persoonlijk grenzen gaan leren kennen wat je als een voorbereiding kunt zien voor het latere seksuele leven.

Succes en als je meer wilt weten neem dan gerust een kijkje bij mijn gratis ebook ’Tien gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit’ en mijn mini-cursus Seksualiteit en kinderen, vanaf welke leeftijd moet je er wat mee. 

Heb jij ook een vraag over de seksuele opvoeding van jouw kind(eren)? Stuur een mail naar vraagbaak@ouders.nl!

Naomi Dessaur

Lees verder