Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

14 januari 2020 door Naomi Dessaur

Dochter van 10 jaar oud doet seksuele spelletjes

Mijn dochter van 10 heeft laatst na een logeerpartijtje verteld dat ze wat seksuele spelletjes heeft gedaan met haar vriendinnetje. Ik vond dit wat gek en wist er niet goed mee om te gaan. Mijn dochter denkt dat ze nu anders is omdat ze dit soort dingen heeft gedaan. Ik vind het lastig om hierover in gesprek te gaan met haar. Hoe kan ik hier het best mee omgaan? 

Antwoord

Bedankt voor je vraag. Een situatie die voor veel ouders herkenbaar is. 

Mede daarom besteed ik hier in mijn grotere cursus van 11 video’s een hele video aan het onderwerp geheimen en seksuele spelletjes en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan.

Over de vraag hoe je met het onderwerp geheimen om kan gaan, kan ik het volgende zeggen. Ik denk dat het vooral belangrijk is aan je dochter te vragen wat maakt dat ze dit zo met jou wilt delen en met deze situatie bij je komt. En dat je uitlegt dat je niet alles hoeft te weten. Ook kun je haar uitleggen dat je het van huis uit niet gewend bent zo open met haar te spreken over seksualiteit en dat je het daardoor lastig vindt. Kun je daar open over zijn? Ik raad je verder aan afspraken te maken wanneer een geheim wel en wanneer niet met jou als moeder besproken kan worden. Bespreek dan ook bij wie ze wel terecht kan en met wie ze ook zou kunnen spreken naast jou als persoon. 

Ik vind het overigens wel positief dat je dochter nu graag zaken met je bespreekt en kennelijk heb je de deur voor haar opengezet wat natuurlijk super is. Het is lastig, maar ze durft wel bij je terecht en ik hoop dat je kunt zien hoe goed en fijn dat is. Ik vraag me daarnaast ook af of ze echt geheimen met je wilt delen of sommige situaties aan en met je wilt toetsen, waar ze voorheen niet de ruimte voor heeft gevoeld of gekregen. 

Wat ik je ook nog mee wil geven is dat je ook spelregels voor experimenteren kunt afspreken. Bijvoorbeeld: 

  • Stop niks bij elkaar in een opening
  • Als jij of de ander iets niet wilt moet je daarnaar luisteren
  • Dit mag en kan alleen als jullie het allebei leuk vinden 
  • Je mag dit alleen als een ander iemand gelijkwaardig aan je is zoals dat je allebei dezelfde leeftijd hebt 

Tenslotte geef je aan eigenlijk liever niet te willen dat ze experimenteert en seksuele spelletjes speelt. Voor deze leeftijd is het experimenteren en zeker ook met de eigen sekse heel normaal, ook al voelt dat ongemakkelijk voor ouders. Het zorgt ervoor dat kinderen hun voorkeuren, behoeftes en persoonlijk grenzen gaan leren kennen wat je als een voorbereiding kunt zien voor het latere seksuele leven.

Succes en als je meer wilt weten neem dan gerust een kijkje bij mijn gratis ebook ’Tien gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit’ en mijn mini-cursus Seksualiteit en kinderen, vanaf welke leeftijd moet je er wat mee. 


Heb jij ook een vraag over de seksuele opvoeding van jouw kind(eren)? Stuur een mail naar [email protected]!