Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Dochter van 13 heeft Het gedaan. Wat nu?

Onze dochter is 13 jaar (bijna 14). Tot onze grote schrik kwamen wij erachter dat zij gemeenschap heeft gehad met een jongen van 18 jaar. Kunnen wij haar de omgang met deze jongen verbieden en wat voor standpunt moeten wij innemen?

Antwoord

Een meisje van dertien dat geslachtsgemeenschap heeft gehad, is vrij uitzonderlijk: slechts 1% van de 12/13 jarige meisjes en 3% van de 12/13 jarige jongens heeft deze ervaring.

Verbieden heeft geen zin

Uw dochter van bijna 14 heeft het gedaan en dat valt niet meer terug te draaien. Om nu de omgang met die jongen te verbieden heeft geen zin. Zou u dat doen, dan zal zij achter uw rug met hem doorgaan en heeft uw alle zicht op haar verloren.

Haar verbieden om seks te hebben lukt ook niet. Jongeren die toe zijn aan seks, doen dat. Of het verboden is of niet. Blijkbaar vindt zij dat ze er aan toe is en daar helpt geen lieve moeder meer aan.

Vrije keuze?

Het is wel belangrijk of zij de keuze echt zelf heeft gemaakt. Of voelde zij zich gedwongen? Bijvoorbeeld omdat hij het wilde, of omdat ze bang was dat hij het uit zou maken, of omdat hij haar anders een trut vond.

Als het niet helemaal (of helemaal niet) haar eigen keuze was, moet er iets aan gedaan worden. Het is belangrijk dat u met uw dochter gaat praten. Vertel haar dat u ontdekt heeft dat zij met die jongen naar bed is geweest. En dat u hoopt dat het gebeurde omdat zij het zelf wilde. Als dat niet zo was, probeer er dan achter te komen, hoe het zover is gekomen.

Als ze zich op de een of andere manier gedwongen heeft gevoeld, probeer haar dan duidelijk te maken dat zo'n jongen dan helemaal fout zit en haar niet waard is. Hij is dan zelfs strafbaar. Zij zal uw hulp en steun hard nodig hebben.

Maar als het duidelijk is dat uw dochter met volle instemming deze sekservaring heeft gehad, dan zit er niets anders op dan te accepteren dat uw dochter er weliswaar vroeg bij is, maar zelf dit soort beslissingen kan nemen. Probeer haar niets te verwijten, maar maak haar duidelijk dat u hoopt dat ze er plezier aan beleeft en het bovenal altijd, maar dan ook altijd veilig zal doen.

Niet tegen haar wil en altijd veilig

Tenslotte kan het ook nog eens zijn dat uw dochter helemaal niet met u over dit voorval wil praten. Ook dan moet u accepteren dat zij dit stuk van haar leven voor zichzelf wil houden. Maar blijf haar op het hart drukken dat ze het niet tegen haar wil en altijd veilig moet doen.