Home » Vraagbaken » Dochter van 13 wil slapen bij vriendje van 18 wat te doen

Dochter van 13 wil slapen bij vriendje van 18. Wat te doen?

Door:

Sanderijn van der Doef

Mijn dochter van 13 (bijna 14) wil bij haar vriendje van 18 jaar slapen na het uitgaan. Ze zegt dat ze apart gaat slapen (op een bedbank) maar ik snap ook wel dat ze dit zegt om mij gerust te stellen.

Ik ben zo bang dat ze dingen doet waar ze eigenlijk nog niet aan toe is. Ik ga haar dat natuurlijk ook zeggen en we zullen met elkaar erover praten. Ik ben bang dat als ik het verbied, ze dingen stiekem gaat doen en dat zou ik nog erger vinden. Het is zo moeilijk of ik haar nu moet vertrouwen of juist strakker houden...

Jeetje, ze is ook zo jong. Maar wel een lekkere meid, die zeker van zichzelf lijkt te zijn en daar ben ik ook trots op. Ik weet echt niet wat nou het beste is. Kunt u mij misschien adviseren?

Antwoord: 

Hoewel elke puber op een gegeven moment op een punt komt waarop hij of zij zelf beslissingen moet nemen op het gebied van seks, spelen ouders tot dat moment nog een belangrijke rol.

Maar waar ligt dan dat punt? En wat is dan de rol van de ouders? Op die vragen zal ik hieronder een antwoord proberen te geven.

Zelf keuzes maken

In principe ben ik er een groot voorstander van om pubers hun eigen keuzes te laten maken en ze daarbij te helpen door hen de juiste informatie te geven en ze te wijzen op de mogelijke consequenties van hun eigen beslissingen. Voldoende munitie meegeven om ze zelf te laten beslissen, maakt ze sterk en verantwoordelijk.

Maar: de ene puber is daar natuurlijk eerder aan toe dan de andere. Daar is dus geen exacte leeftijd voor te geven. Dat zul je als ouders zelf moeten bepalen, omdat je zelf je eigen kind het beste kent.

Zelf keuzes maken op het gebied van seks is iets wat jongeren ook zelf graag willen. Het gaat immers om hun eigen gevoel en hun eigen lichaam. Ik vind echter niet dat je dan als ouder maar alles goed moet vinden. Denk daarbij aan uitgaan, roken en drinken, maar ook seks.

Voor al die zaken moet je als ouders zelf bepalen wanneer je je kind oud genoeg vindt om daar eigen keuzes in te maken.

Meisje van 13

Persoonlijk vind ik dat een meisje van 13 nog erg jong is om seks te hebben (ook al zegt ze dat ze apart gaat slapen van haar vriendje).

Vergeet ook niet dat zij 13 is, en hij 18. Hij is dus al een stuk verder in zijn lichamelijke ontwikkeling dan uw dochter. En ook al zegt ze dat ze het geheel uit vrije wil doet áls ze seks gaat hebben: wat is vrije wil als je vriendje 18 is en jij 13?

Kortom: ikzelf zou tegen mijn dochter van 13 zeggen dat ik snap dat ze heel graag bij hem wil blijven slapen, maar dat ik dat voorlopig nog niet goed vind. Dat ik haar nog te jong vind om daarover een goede beslissing te nemen, en dat ik hoop dat ze er nog even mee wil wachten.

Ik zou daaraan toevoegen dat ik het natuurlijk niet kan tegenhouden als ze het echt wil. Maar áls ze het echt wil, dat ze daar dan wel heel eerlijk en open over moet zijn, omdat ik niet zou willen dat ze dan stiekem seks heeft in een portiek of iets dergelijks.

Mocht ze blijven volhouden dat er voorlopig nog niets gaat gebeuren, dan zou ik haar zeggen dat ik haar juist help door het logeren te verbieden, omdat ze kennelijk niet begrijpt dat door bij elkaar te logeren je het alleen maar heel moeilijk krijgt om vol te houden dat je nog even geen seks wilt.

Meisje van 14

Het bovenstaande zou ik zeggen tegen een 13-jarige. Maar bij een 14-jarige kan dat verhaal wel eens heel anders worden... (afhankelijk van het kind en het soort relatie dat ze heeft met haar vriendje).

Succes ermee!

Sanderijn van der Doef

is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.

Reacties

Ik vraag mij af , woont die

Ik vraag mij af , woont die jongen op zichzelf, dan zou ik toch nee zeggen en abders zou ik de ouders van die jongen willen spreken en weten hoe zij daar tegen over staan, maar ik zou mij voorkeur op nee zetten. Maar de vraagis gaat het om de seks, ja als ze het dan doen dan doen ze het ook wel ergens anders. Ik zou een goed gesprek hebben met mijn dochter en haar eerlijk vragen te zijn over haar relatie mbt tot seks en er vor zorgen dat ze de pil in neemt. Want je. Voorkomt dan wel zwangerschap. Ik zou het sowieso lniet toegestaan hebben dat ze verkering kreeg met een 18 jarige jongen, ik denk dat je het daar beter had kunnen tegenhouden. Nu lukt dat niet meer want verliefd is verliefd, en ik spreek uit ervaring.

Uhmm hoi hier de moeder van

Uhmm hoi hier de moeder van een dochter van 14 ze heeft sinds vandaag een relatie met een jongen van 22 ik ben hier achter gekomen door haar beste vriendin zij had met haar gesproken en mijn dochter vertelde dat ze niet wist hoe ze het aan mij moest gaan vertellen want ik had namelijk verboden om met een jongen ouder dan 16 tegaan en ze schaamt zich ervoor ik ben bang dat zij het geheim gaat houden wat moet ik doen of wat kan zij doen (ik heb contact met haar vriendin die vertelt dan wat ze kan doen)

Lees verder