Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 januari 2000 door Diederik Bosman
Dochtertje van 5 heeft eigenlijk altijd slappe plakpoep. Ze is 110 lang en 17 kg zwaar. Onderzoek heeft niets uitgewezen.
Ze willen haar nu drie dagen opnemen om haar vetbalans te bekijken. Houdt ze wel genoeg vet binnen. Zijn daar geen andere methoden voor? En wat zou er aan de hand kunnen zijn?
Het feit dat uw dochterje van 5 jaar altijd plakkerig ontlasting heeft en het feit dat zij voor de lengte van 110 cm maar 17 kg weegt kan er op wijzen dat de vetstofwisseling niet optimaal functioneert.
Liever gezegd het kan passen bij een slechte vetopname. Indien de vetopname uit het voedsel in de darm onvoldoende functioneert wordt het vet in plaats van opgenomen uitgescheiden met de ontlasting. Dit geeft plakkerige en dunne ontlasting. Vaak is er dan ook veel ontlasting.
Daarnaast kan door de gestoorde vetopname ook de groei, dat wil zeggen lengtegroei en/of gewichtsgroei achterblijven. Het is belangrijk om te weten of de vetvertering goed of niet goed is, omdat naast het verlies van vet met de ontlasting er ook andere stoffen, zoals vetoplosbare vitamine (vitamine A, D, E en K) in zo'n situatie onvoldoende worden opgenomen.
Een goede manier om er achter te komen of de vetvertering gestoord is, is de vetbalans. Hierbij wordt gedurende drie tot vijf dagen al het vet dat gegeten wordt genoteerd. En in de ontlasting van drie tot vijf dagen wordt gemeten hoeveel vet er verloren is gegaan.
Normaal wordt 95-100% van al het vet dat we als mens eten opgenomen. Blijkt nu bij de vetbalans dat er slechts 70% wordt opgenomen dan is er meestal iets aan de hand.
Er zijn verschillende ziektebeelden waarbij deze zogenaamde vetbalans gestoord is. De bekendste is glutenovergevoeligheid (coeliakie). Maar ook de taaislijmziekte (Cystic Fibrosis), leverziekte en ziekte van de alvleesklier kunnen dit geven.
Het is dus belangrijk onderzoek te doen bij kinderen die symptomen hebben, die kunnen passen bij een gestoorde vetvertering.
Let wel niet alle kinderen met plakkerige ontlasting hebben een ziekte. Het kan dus nog steeds ook helemaal niets betekenen. Onderzoek is echter wel nodig al is het alleen maar om dingen uit te sluiten.
is werkzaam als kinderarts en opleider in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).