13 maart 2009 door Frea Kruisinga

Dunne poep en kapotte billetjes - wat doe je daaraan? (6 mnd)

Mijn zoon is nu 6 maanden en heeft sinds 5 dagen zeker 8 tot 10 heel erg dunne poepluiers per dag. Ik kan hem niet van 19.00 uur tot 7.00 uur laten slapen zonder hem te verschonen want dan zit hij de dag erna er helemaal onder.

Hij is heel vrolijk en plezierig en heeft geen koorts, maar zijn billetjes zijn helemaal stuk. Hebben jullie enig idee wat dit kan zijn?

Antwoord

We spreken van 'diarree' als er sprake is van meer dan drie keer per dag dunne ontlasting. Bij uw zoontje is dat dus al enkele dagen het geval. De meest voorkomende oorzaak is een buikgriep (gastroenteritis) door een virus.

Zo'n buikgriep is een aandoening die over het algemeen zonder behandeling over gaat. De diarree kan overigens best een week tot twee weken aanhouden. Antibiotica helpen niet, omdat het om een virus-infectie gaat.

Het grootste risico in de baby-leeftijd is uitdroging. Het is daarom belangrijk dat uw zoontje voldoende blijft drinken.

Redenen om de huisarts te waarschuwen, zijn:

  • als uw kind stopt met plassen of heel veel minder plast;
  • als hij niet wil drinken;
  • of als hij suf wordt.

Kapotte billen zijn een lastig probleem bij diarree. Het kan helpen om ze te beschermen door een dikke laag billenzalf, zoals sudocrème, die bij elke verschoning opnieuw moet worden aangebracht.

Lees ook: