Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

20 december 2001 door Sanderijn van der Doef

Een echte Romeo maar ook harteloos (8) - wat moeten we daarmee?

Ik heb een vraag over mijn zoontje van 8. Hij is nu al een echte Romeo. Terwijl andere jongetjes van zijn leeftijd voetballen, is hij een meisje aan het verleiden. Hij plukt bloemetjes en tekent hartjes voor hen, en zijn kleine som zakgeld gaat uit naar juwelen voor deze meisjes.

Dit is natuurlijk erg lief en grappig voor een ventje van 8. Maar ik maak me toch zorgen over de manier waarop hij deze meisjes behandelt. Hij is slim en de meisjes zijn dol op hem. Als hij een meisje wil overtuigen van zijn kwaliteiten als vriendje, zegt hij heel ernstig: "Ik ben alles wat je zoekt in een man" (hij gebruikt het woord MAN en niet het woord 'jongen'), "ik ben romantisch, lief en gevoelig."

Als hij het meisje dan voor zich heeft gewonnen, loopt hij met haar hand in hand rond en behandelt hij haar goed. Maar als hij haar beu is, laat hij haar harteloos vallen. Zo mogelijk nog ernstiger zegt hij dan: "Ik heb over onze relatie nagedacht, en ik verdien beter (hij zegt niet: 'JIJ verdient beter').

Waar komt dit gedrag vandaan, en wat moeten we ermee?

Antwoord

Een echte wijsneus, deze Romeo van 8 jaar! Het lijkt me dat hij dit gedrag (en zeker ook de woorden) ergens van heeft overgenomen. Misschien is er een favoriete serie op de televisie, waarin hij een held op deze manier heeft zien praten tegenover een lieftallig vrouwspersoon.

In ieder geval is hij duidelijk bezig een imitatie weg te geven en uit te testen wat het effect van zijn gedrag op de meisjes is.

De regels van het spel uitleggen

Anderzijds is het ook duidelijk dat hij nog lang niet alle regels van dit – ook voor volwassenen – moeilijke spel heeft geleerd. En daar ligt een belangrijke taak voor u als ouder.

U kunt hem uitleggen dat het niet aardig is om zomaar een meisje in de steek te laten op het moment dat hij er geen zin meer in heeft. Leg hem de basisprincipes uit van vriendschap. Dat is trouwens iets waar u voortdurend in de komende jaren mee bezig kunt zijn.

Grote-mensen-woorden

Daarnaast zou u ook eens kunnen vragen waarom hij zulke grote-mensen-woorden gebruikt. Bij ons komt het nu nog wel over als grappig, maar een ander kind van zijn leeftijd begrijpt nog maar de helft van wat hij zegt. En dat is toch niet zijn bedoeling.

Hij wil duidelijk indruk maken op een meisje (wat op zich niet raar is, zelfs niet op zijn leeftijd), maar of deze manier wel zo effectief is, vraag ik me af...