Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

3 mei 2006 door Merit Tabbers

Een nichtje heeft vorig jaar Pfeiffer gehad. Kan mijn dochter daar nu ziek van zijn? (1½ jr)

Mijn dochtertje van anderhalf heeft van de week koorts gehad en overgegeven. Nu is ze al een paar dagen heel erg moe; ze slaapt meer dan normaal en ze eet niet veel. Melk moet ze al helemaal niet.

Nu heeft een nichtje van ons verleden jaar Pfeiffer gehad, en zijn we anderhalve week geleden met zijn allen op vakantie geweest. Kan mijn dochter het nu hebben opgelopen?

Antwoord

Het meest waarschijnlijk is dat uw dochtertje 'gewoon' griep heeft, domweg omdat dat het meeste voorkomt. Het is echter niet uitgesloten dat het toch Pfeiffer is.

Net als griep wordt ook de ziekte van Pfeiffer door een virus veroorzaakt, in dit geval het Epstein Barr virus (EBV). De meeste mensen worden als jonge kinderen ermee besmet. Vaak merken ze dit niet. Maar het kan een beetje op een griep lijken.

Bijna alle volwassenen dragen het EBV-virus bij zich, maar niet iedereen is er ook ziek van geworden. Als je ooit besmet bent geraakt, zoals het nichtje, dan kún je de ziekte doorgeven. Maar het meest besmettelijk zijn de mensen die kort geleden besmet zijn, of die de ziekte net doorgemaakt hebben. Een niesbui kan de ziekte al doorgeven, maar ook drinken uit elkaars glazen bijvoorbeeld.

Uit het voorgaande zult u begrijpen dat een besmetting met het EBV-virus in de praktijk niet voorkomen kan worden. In uw geval kan het 't nichtje geweest zijn, of bijna ieder ander.

Maar wat het ook is, griep of Pfeiffer: zorg er in ieder geval voor dat uw kindje voldoende blijft drinken. Dat is het belangrijkst.

Lees ook: