8 september 2006 door Merit Tabbers

Een poepluier met bloedsporen - wat betekent dat? (11 wkn)

Mijn dochtertje van bijna 11 weken heeft nu twee keer bloed door haar ontlasting gehad. Van de negen poepluiers waren er twee met bloed erdoor. Wat kan dat zijn?

Antwoord

Om te beginnen moet je zeker weten dat het écht bloed was. Als dat inderdaad zo is, dan is de meest voorkomende oorzaak op deze leeftijd obstipatie oftewel verstopping. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er geen andere klachten zijn, zoals koorts. In dat geval moet je denken aan een infectie.

Ik weet helaas niet of uw kind verder goed groeit, of ze pijn heeft, wat voor voeding ze krijgt, of er koemelkallergie in de familie voorkomt, of ze diarree heeft, of dat ze misschien eczeem heeft. Al dat soort dingen kunnen op andere oorzaken dan obstipatie duiden.

Moet uw kind vaak persen? Is de ontlasting hard? Harde ontlasting kan namelijk een scheurtje in het darmslijmvlies veroorzaken en zo bloedverlies geven. Dat is overigens niet gevaarlijk hoor! Wel moet je dan proberen om de ontlasting wat zachter te maken, zodat het wondje kan genezen.

Om de ontlasting zonodig wat zachter te maken, kunt u kijken wat er gebeurt als u wat maïsolie toevoegt aan de flesvoeding. Bij borstvoeding kun je een theelepel maïsolie voorafgaand aan de voeding geven. Doe dit bij drie voedingen per dag en hoog het aantal theelepels maïsolie zonodig wat op, als er geen effect te zien is.

Als dit allemaal niet werkt, ga dan naar de huisarts. Er kunnen altijd andere oorzaken zijn, zoals een stollingsstoornis of koemelkallergie, maar die zijn veel minder waarschijnlijk. Succes ermee!

Lees ook: